Volledig scherm
Erwin Versteeg © Lenneke Lingmont

Raadslid Enschede wil overzicht van alle vakantie vierende statushouders

ENSCHEDE - Hoeveel statushouders in Enschede die een uitkering ontvangen, gaan er met vakantie en waar gaan ze dan naar toe? Dat wil de Groep Versteeg graag weten. De eenmansfractie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

Volgens de regels moeten alle uitkeringsgerechtigden die naar het buitenland willen, daar eerst toestemming voor vragen aan instanties als gemeente of UWV. Uitkeringsgerechtigden mogen maximaal vier weken per jaar in het buitenland verblijven. Wie langer weg blijft, raakt zijn uitkering na vier weken kwijt.

Aanvraag

De Groep Versteeg wil nu van het college weten hoeveel uitkeringsgerechtigde statushouders een aanvraag hebben ingediend om met vakantie te gaan naar het buitenland en hoeveel van die verzoeken zijn gehonoreerd dan wel afgewezen.

Erwin Versteeg, die nagenoeg een jaar geleden uit onvrede uit de PVV-fractie stapte, is verder benieuwd naar welke landen de aanvragers met verblijfsstatus wilden. „Waren dit ook de landen van oorspronkelijke herkomst?” Als dat het geval is, krijgen deze statushouders dan een terugkeerprogramma aangeboden, vraagt hij het college.

Kosten

Versteeg wil verder weten of de gemeente (of een andere instantie) heeft bijgedragen in de kosten van de buitenlandvakantie van statushouders en om welk bedrag het dan gaat. Mogelijk zijn er ook vluchtelingen (die dus nog geen officiële verblijfsstatus hebben) die met medeweten van de gemeente op vakantie zijn geweest in het buitenland, denkt Versteeg. Als dat inderdaad het geval is, dan wil hij graag weten om welke landen het precies gaat.

  1. OvJ houdt Enschedees duo verantwoordelijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    OvJ houdt Enschedees duo verantwoor­de­lijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    ENSCHEDE/ALMELO - Als het aan officier van justitie Alrik Nettenbreijers ligt, veroordeelt de rechtbank in Almelo Hans Q. (51) en Dominic S. (56) uit Enschede tot werkstraffen van 120 uur voor hun rol in de dood van de 15-jarige Maykel uit Enschede. De leerling van het Bonhoeffer College kwam op 22 juni 2017 om het leven nadat hij in de Enschedese Binnenhaven van een schip viel en vast kwam te zitten tussen de boeg en steiger.