Volledig scherm
PREMIUM
Zwembad Aquadrome in Enschede © Annina Romita

Recreatiebad Aquadrome dicht: Enschede houdt alleen instructiebad over

ENSCHEDE - Enschede houdt door fikse bezuinigingen nog maar een zwembad over. Het Slagman zal de deuren moeten sluiten en het subtropische deel van het Aquadrome gaat verdwijnen. Door het besluit verliezen enkele tientallen veelal parttime-werknemers hun baan.

Dat was de keiharde boodschap die Sportaal en de gemeente Enschede woensdagavond brachten aan het personeel van Sportaal en de gebruikers van de verschillende zwembaden. De onheilstijding zat er al aan te komen door de forse bezuinigingen waar de gemeente zich voor geplaatst ziet. Door de gedwongen sluiting en versobering van het zwemmen in de stad gaan 30 tot 35 banen verloren.

Ook heeft het besluit grote gevolgen voor de verschillende doelgroepen en huurders van zwemwater zoals verschillende watersportverenigingen. Eerder al sloot zwembad De Brug in Glanerbrug noodgedwongen de deuren. Er zullen geen schoolactiviteiten meer plaats kunnen vinden. Ook vreest Sportaal dat een aantal clubs zal verdwijnen doordat er geen zwemwater beschikbaar is. Bovendien vinden nu jaarlijks 200 ROC-studenten een stage- of leerplek binnen Sportaal. 

Compleet uitgekleed zwembadaanbod 

Bas Morsink, directeur Sportaal, sprak het personeel en de gebruikers toe op de drukbezochte avond. Nadat in het voorjaar bleek dat de ‘Zwembadvisie 2021’ niet haalbaar was door de gestegen kosten, had het college in juni aan de raad het alternatieve plan, een nieuw zwembad in een afgeslankte vorm, willen voorleggen. Door de recente ontwikkelingen rondom de bezuinigingen in de zomernota is dat nu niet meer haalbaar.

In plaats van het scenario voor een nieuw zwembad moet Sportaal de komende jaren gaan rekenen met een lagere bijdrage van de gemeente. En dat betekent een compleet uitgekleed zwembadaanbod in de stad. Het instructiebad bij het Aquadrome zal als enige nog blijven bestaan. Het subtropische gedeelte in het Aquadrome en het wedstrijdbad Het Slagman zullen de deuren moeten sluiten. Enschede voldoet hiermee niet aan de minimale zwemwaterbehoefte conform eerdere onderzoeken.

(tekst gaat verder onder stelling)