Volledig scherm
Gerard Sanderink © Nederlandse Freelancers

‘Sanderink wil directeur bij zijn ict-bedrijf Centric wegpesten’

GOUDA/ENSCHEDE - Het gesmijt met modder in de top bij Gerard Sanderinks ict-bedrijf Centric gaat door. Almeloër Sanderink nam afscheid van de hele top van Centric en gedroeg zich in het geval van zijn directielid Pieter van der Stoel ‘nogal ruw’, concludeerde de kantonrechter woensdag.

Bij de rechtbank Gouda diende het kort geding dat Van der Stoel, bij Centric verantwoordelijk voor de detachering van 800 ict’ers, had aangespannen. Van der Stoel - 18 dienstjaren - staat op non-actief en wil zijn baan terug. Tegenover deze krant verklaarde Sanderink in juni, dat hij door zijn directeuren bij Centric wordt tegengewerkt bij de oprichting van een divisie cybersecurity. Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek zou daarin een (adviserende) rol krijgen, verklaarde hij in Tubantia. Maar het is een publiek geheim dat de top van Centric Van Rijkbroek niet serieus neemt.

Lees alles over de soap rondom Gerard Sanderink in ons speciale dossier

‘Werktijd diefstal’

Nadat hij een week eerder nog zijn vertrouwen in Van der Stoel en collega’s had uitgesproken, krijgt de directeur detachering - verantwoordelijk voor 100 miljoen omzet - op 17 juli plotseling van Sanderink te horen dat hij moet vertrekken. ,,Er is geen draagvlak meer voor jou, je moet weg”, klinkt het. Pas zes weken later volgt er een motivatie. Van der Stoel zou ‘werktijd hebben gestolen’, verneemt de topmanager uit de mond van zijn hoogste baas Sanderink. Van der Stoel zou hooguit de helft van de tijd op kantoor zijn  en daarbuiten vaak niet traceerbaar zijn. ,,Sanderink dreigde dat hij met modder zou gaan gooien als mijn cliënt zich zou verzetten tegen zijn ontslag”, zei advocaat Peter de Boer woensdagmiddag op de zitting.

Op dat moment wordt er dus nog aangestuurd op ontslag van Van der Stoel. Maar dat voornemen verandert nadat Sanderink door de rechter in Almelo is veroordeeld tot het betalen van ruim drie ton ontslagvergoeding aan directielid Marcel van der Heijden van Sanderinks bedrijf DSS in Goor. Hij moet van de Almelose rechter zo diep in de buidel tasten, omdat de argumenten voor ontslag op staande voet van Van der Heijden ongegrond waren.

Wegpesten

Volledig scherm
Gerard Sanderink © Emiel Muijderman DTCT

Van der Stoel hoeft vanaf dat moment niet meer weg bij Centric, maar mag terugkomen. Echter niet op kantoor in IJsselstein en niet in zijn oude functie. Hij zou op het hoofdkantoor in Gouda - ‘weggestopt op een kantoortje’ volgens zijn advocaat - moeten werken aan een businessplan en een begroting. ,,Een manier om hem weg te pesten”, veronderstelt Van der Stoels raadsman De Boer. ,,Op het door hem geleverde werk zal dan kritiek komen en dat zal aanleiding zijn om zich van Van der Stoel te ontdoen zonder vergoeding.”

De in het vooruitzicht gestelde modder werd woensdagmiddag door advocaat Jan Bogaard van Centric gegooid. Die vatte op de zitting samen wat twee voormalige ondergeschikten over Van der Stoel hebben verklaard. Hun chef zou een angst- en zwijgcultuur hebben gecreëerd, zich intimiderend gedragen, aan vriendjespolitiek doen en seksistisch gedrag vertonen. Bogaard kwam niet meer terug op de eerdere beschuldiging, dat Van der Stoel met de ook al weggestuurde topman Karim Hemkens van Centric op naam van Hemkens echtgenote een detacheringsbedrijf zou hebben opgericht, waarmee ze Centric beconcurreerden.

Vuilspuiterij 

De beschuldigingen van de twee Centric-medewerkers over hun chef kenschetste advocaat De Boer als ‘vuilspuiterij en verzinsels’. ,,Eén van die twee ondergeschikten zit nu op Van der Stoels stoel. Als mijn cliënt terug komt, moet hij weer plaats maken.” Kantonrechter mr. Vrinking constateerde dat er over de aantijgingen in een dossier van Van der Stoel niets is terug te vinden en dat Sanderink ‘nogal ruw’ was geweest tegen Van der Stoel. 

Bogaard gaf namens Centric aan dat Van der Stoel kan terugkeren, maar niet direct in zijn oude functie. ,,Er zal eerst een plan moeten worden gemaakt.” Boogaard benadrukte dat Centric zich helemaal houdt aan het advies van de bedrijfsarts en open staat voor mediation. Maar advocaat De Boer heeft meer meer vertrouwen in een vonnis van de rechter dan in een bemiddelaar die gaat lijmen. De kantonrechter, die constateerde dat zijn vonnis ‘kennelijk nodig is in dit schaakspel’, doet op 7 november uitspraak.