Volledig scherm
Sheltersuit-oprichter Bas Timmer legt sheltersuit uit aan dakloze Gerard. © Melvin Winkeler

Sheltersuit biedt dakloze 73-jarige Gerard 's nachts beetje warmte

ENSCHEDE - De noodopvang in Enschede is dicht: die is alleen open als het 's nachts vriest. De stichting Sheltersuit rukte daarom uit om de 73-jarige dakloze Gerard van een warm slaappak te voorzien. “Zijn situatie is schandalig.”

Op een geheime plek in Enschede brengt de 73-jarige Gerard al anderhalf jaar buiten zijn nachten door. Wanneer het kwik onder de twee graden onder nul komt slaapt hij in de winterse noodopvang en wanneer de temperatuur boven de nul is kan Gerard in principe terecht op een stretcher in een opvang van het Legers Des Heils. Alleen moet hij dan twee trappen omhoog en dat gaat op zijn leeftijd niet meer. 

Angst gestoord te worden

Daarom brengt hij het grootste gedeelte van zijn nachten door op de grond in een fietsenstalling. De precieze locatie wil hij niet bekendmaken uit angst te worden gestoord door jongeren. De stichting Sheltersuit werd getipt over de situatie van Gerard en zocht hem op om een warm pak aan te bieden. Sheltersuit krijgt regelmatig verzoeken van bezorgde burgers, daklozen of daklozenorganisaties om een wind- en waterdicht pak te leveren. 

Afstand tot de arbeidsmarkt

De sheltersuit is een combinatie tussen een jas, een slaapzak en een tas. De pakken worden gemaakt in Enschede door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder wie voormalige vluchtelingen. Sinds enige tijd gaan de pakken ook internationaal. ,,In Engeland zijn ze nu heel erg nodig”, zegt oprichter Bas Timmer. Daarnaast leveren zij ook aan vluchtelingenkampen in onder meer Griekenland en Bosnië. Door donaties kunnen zij de sheltersuits gratis aanbieden.

Een grotere versie

De dakloze Gerard is een forse man. ,,Gisteren hadden wij nog alleen maar XL. Onze Syrische kleermaker is nu een grotere versie aan het naaien”, zegt Timmer. ,,Die brengen wij vanavond meteen naar hem toe.”

Volledig scherm
Sheltersuit-oprichter Bas Timmer legt de sheltersuit aan de dakloze Gerard © Melvin Winkeler
Volledig scherm
Sheltersuit-oprichter legt de sheltersuit uit aan de dakloze Gerard © Melvin Winkeler