Snuffeldrone van brandweer Twente ruikt schadelijke stoffen (en bewaart geur waar luchtje aan zit)

videoBrandweer Twente beschikt vanaf dinsdag over een ‘snuffeldrone’ waarmee bij brand en andere calamiteiten twintig schadelijke stoffen kunnen worden gedetecteerd. Daarmee kan belangrijke tijdwinst worden geboekt.

Metingen naar het vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij brand gebeuren tot op heden op de grond. Dat gebeurt met gasmeetbuisjes en een PID-meter. Met de snuffeldrone kan in de lucht worden gemeten. Dat is beter omdat giftige dampen eerst opstijgen en daarna neerslaan, in de lucht meten levert zodoende tijdwinst op. De drone ‘ruikt’ stoffen als aceton, zoutzuur, chloorgas en kooldioxide.

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.