Solar Team Twente ziet voorsprong slinken door zandstorm en wind

VideoENSCHEDE - Het Solar Team Twente gaat na de derde racedag van de Bridgestone World Solar Challenge Tour in Australië nog steeds aan kop in het klassement. De voorsprong van het Twentse team op de achtervolgers is echter geslonken tot een paar minuten. Na de etappe van maandag stond het Solar Team nog twintig minuten voor

Zonneauto RED E moest vanwege een hevige zandstorm in Australië noodgedwongen vijf minuten stilstaan. En dat werkte in het voordeel van het Vattenfall Team uit Delft. De concurrent van de studenten van Saxion en de UT loopt steeds verder in, maar ziet de Twentse zonneauto nog steeds op de eerste plek staan. De top 3 blijft ongewijzigd: het Belgische Agoria maakt het podium compleet.

‘Pure pech’

Coureur Hidde de Vries spreekt van een zware dag, door de zandstorm en flinke windvlagen: „Dat was even schrikken. Veiligheid staat voorop, het werd te gevaarlijk om verder te rijden”, over de noodgedwongen pauze van de auto. „Dit is pure pech. De storm was zo plaatselijk dat de andere teams er veel minder hinder van hadden. We hebben nog steeds alle vertrouwen in een goede afloop, ondanks deze lichte tegenslag.” 

Roadtrain

Quote

De storm was zo plaatse­lijk dat de andere teams er veel minder hinder van hadden.

Eerder in de middag kwam de zonneauto van Solar Team Twente ook even stil te staan. Een passerende  vrachtwagencombinatie - een roadtrain - veroorzaakte veel wind, waardoor het zonnepaneel iets open waaide. Het serviceteam heeft RED E nagelopen en na twee minuten kon het team weer verder rijden.

Al die vertragingen hadden wel tot gevolg dat het team uit Delft een flinke inhaalslag kon maken. „De details worden extra belangrijk: de teams houden elkaar nauw in de gaten”, reageert het team vanuit Australië.

Finish in Adelaide

Solar Team Twente pakte na een veelbewogen voorbereiding zondag meteen de koppositie in de zonnerace. Het team ligt op dit moment 44 km vanaf Coober Pedy en moet nog 865 km rijden tot de finish in Adelaide. Samen met meer dan veertig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. Aan de Challenger Race - de klasse waarin de Twentse auto rijdt - doen in totaal 27 teams mee.

Volledig scherm
Zonneauto RED E in de Australische outback. © Jerome Wassenaar
Volledig scherm
Onderhoudswerkzaamheden aan RED E na een windvlaag.