Volledig scherm
Nieuwbouwproject ‘t Getfert (in totaal 90 sociale huurwoningen van de Woonplaats). © Lars Smook

SP wil urgentiestatus terug in sociale huursector Enschede

ENSCHEDE - Wie in Enschede snel een nieuwe sociale huurwoning moet betrekken, bijvoorbeeld omdat de gezondheid verslechtert, is in de aap gelogeerd. 

Sinds enige jaren wordt er door corporaties in Enschede niet meer gewerkt met urgentieverklaringen. De SP wil daar maandagavond met een motie verandering in brengen.

Uitzonderlijke gevallen

Met een urgentieverklaring op zak konden inwoners onder bepaalde voorwaarden voorrang krijgen op een huurwoning en hoefden ze dus niet te wachten tot zij via het lotingssysteem in aanmerking kwamen voor een huurhuis. 

Voorrang wordt nu slechts in uitzonderlijke situaties verleend. Het gaat daarbij om kritieke zorgsituaties, calamiteiten en tot voor kort bij een groep statushouders.

‘Prooi voor huisjesmelkers’

De SP wil de urgentieverklaring terug. Volgens de partij zijn er genoeg schrijnende situaties. ‘Kinderen worden een soort stadsnomaden en trekken met hun ouder(s) van woning naar woning om bij familie of vrienden te overnachten’, schrijft fractievoorzitter Annelies Futselaar. 

‘Bewoners die wegens ziekte een andere woning nodig hebben komen op een wachtlijst. Voor mantelzorgers is het lastig ver van hun familielid te wonen voor wie zij zorgen.’ Woningzoekenden worden volgens Futselaar in de armen gedreven van huisjesmelkers die te hoge huren vragen.

Ook voor mantelzorgers

Volgens de cijfers heeft Enschede genoeg sociale huurwoningen. De SP ziet dus kans om de urgentieverklaring weer in te voeren voor bewoners die vanwege relatieproblemen of fysieke beperkingen niet langer in hun huis kunnen blijven wonen. 

Ook mantelzorgers die een economische of maatschappelijke binding met Enschede hebben moeten daar volgens de SP onder vallen. Urgentieregels moeten in een huisvestingsverordening worden omschreven. De SP wil dus ook dat het college zo’n verordening opstelt.