Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Spannende dag voor Enschedese trucker: mag Jan naar huis?

VIDEOENSCHEDE - Het is vandaag een superspannende dag voor de Enschedese trucker Jan van Erkelens (65). Hij moet bij de Franse onderzoeksrechter komen. Hoort Van Erkelens na twee jaar wat er met hem gaat gebeuren en of hij eindelijk naar huis mag?

Vrachtwagenchauffeur Van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Op weg naar huis is hij in 2017 bij de Spaans-Franse grens aangehouden. De douane vindt dan in zijn lading ruim 1100 kilo cannabis. Van Erkelens zegt dat hij onschuldig is en de dupe is van criminelen, die de drug in zijn lading hebben verstopt. „Ik ben heel optimistisch. Ik heb echt het gevoel dat ik goed nieuws krijg. Dat de rechter zegt: we hebben niet meer tegen jou, je kan gaan.”

Van Erkelens heeft na zijn aanhouding een jaar in een gevangenis in voorarrest gezeten. Daarna mocht hij van de onderzoekersrechter in vrijheid een eventueel strafproces afwachten. Maar de 65-jarige mag Frankrijk niet uit. Sindsdien woont de Enschedeër alweer een jaar op een zolderkamertje van een dominee uit Bordeaux. Zonder eigen inkomsten, vooral afhankelijk van diens goedertierenheid en de hulp van ‘zijn’ Lasonderkerk in Enschede.

Strafzaak

Tot op de dag van vandaag is er geen enkel zicht op een datum voor een eventuele strafzaak tegen de trucker. Van zijn advocaat heeft hij begrepen dat er door justitie ook al ruim een jaar geen nieuwe informatie is toegevoegd aan het dossier. „Ook dit is vandaag geen zitting. Het enige dat ik weet is, dat ik bij de onderzoeksrechter moet komen. De officier van justitie zal er niet bij zijn.” 

Van Erkelens heeft sinds hij de oproep in de bus kreeg goed voorbereid wat hij de rechter wil zeggen. „Laat me alstublieft naar huis gaan. Thuis in Enschede moeten er nog zoveel dingen geregeld worden en ik wil zo graag weer mijn kinderen zien, en mijn kleinkind.”  

Somberste geval

Zijn advocaat heeft geen voorspelling durven doen van wat hem te wachten staat. „Het kan ook zijn dat ik verdachte blijf, maar wel in Nederland mag wachten op een proces. En in het somberste geval verlengt de rechter alleen de huidige situatie. Dan blijf ik dus op mijn zolderkamer zitten.” 

Bij een positievere uitkomst, zal de Enschedeër dan ook niet helemaal op stel en sprong zijn spullen pakken en afreizen naar Nederland. „Dat kan ik ook niet maken. De dominee en zijn vrouw zijn heel goed voor me geweest. Net als meer mensen van de kerk daar; we zullen eerst met een fijne barbecue afscheid van elkaar nemen.” 

Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Verslaggever Lucien Baard zocht de trucker op in Frankrijk.