De camper voor de Sheltersuit Campertour
Volledig scherm
De camper voor de Sheltersuit Campertour © Stichting Sheltersuit

Stichting Sheltersuit gaat op tour door Europa: ‘Zo lang als het mogelijk is’

ENSCHEDE - Stichting Sheltersuit uit Enschede gaat op tour. De stichting die water- en winddichte pakken maakt voor daklozen, gaat met een camper op pad door Europa. Het doel: zoveel mogelijk bewustwording creëren rondom de daklozenproblematiek.

Volledig scherm

Sheltersuit-oprichter Bas Timmer trapt de tour woensdag af met een korte trip naar Duitsland. Hij begint met een bezoek aan het Duitse Dortmund, waarna Frankfurt, Neurenberg en het stadje Bayreuth volgen. Daarna keert hij terug naar Enschede.

Hoe de route van de camper er daarna uitziet, is nog niet bekend, “maar steden als Londen en Antwerpen staan op ons lijstje. En ook in ons eigen land kampen grote steden met problemen rond daklozen”, vertelt Timmer. Voor de camper weer op pad kan gaan is er werk aan de winkel: “We zoeken nog sponsoren voor benzine en de pakken.”

Aandacht genereren

Het plan is om in de steden die Timmer aandoet zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de daklozenproblematiek. De Sheltersuit-oprichter gaat daarom op pad met een cameraman. “Ik wil de daklozen een stem geven, hun verhaal delen en ook horen waar zij behoefte aan hebben.”

Daarnaast gaat hij in gesprek met de lokale overheid en instellingen. Maar het blijft niet bij praten. Timmer deelt in de steden die hij bezoekt ook sheltersuits uit aan daklozen. Zo vertrekt hij woensdag met een voorraad van honderd sheltersuits: speciale wind- en waterdichte jassen met een aanritsbare slaapzak. In de winter kan het hebben van zo'n pak het verschil maken tussen leven en dood voor daklozen.

Naast het creëren van bewustwording, wil de Sheltersuit-oprichter tijdens de reis bouwen aan een groter distributienetwerk in Europa. Vorige maand maakte de stichting bekend uit te breiden naar Amerika.

Quote

Ik wil de daklozen een stem geven, hun verhaal delen

Sheltersuit-oprichter Bas Timmer

Ook een bezoekje?

De reis wordt mede mogelijk gemaakt door Jongbloed Fiscaal Juristen. Het bedrijf uit Enschede heeft de camper beschikbaar gesteld en steunt de stichting financieel. 

Instellingen en steden die aan de slag willen met de daklozenproblematiek en een bezoek willen van Timmer kunnen zichzelf aanmelden via info@sheltersuit.com. Hetzelfde geldt voor bedrijven die het initiatief willen steunen. “Sheltersuit gaat zo lang mogelijk door met deze rondreis.”

In totaal heeft Stichting Sheltersuit nu ruim 6.000 pakken verspreid onder daklozen en vluchtelingen wereldwijd. 

Onze verslaggeefster reisde eind vorig jaar mee met Bas Timmer naar een vluchtelingenkamp in Sarajevo. Bekijk hieronder hoe een oude slaapzak uit Twente levens kan redden in Bosnië.