Twente Milieu heeft containers voor kledinginzameling gesloten.
Volledig scherm
Twente Milieu heeft containers voor kledinginzameling gesloten. © Foto Bas Assink

Textielinzameling in Enschede voor manege ’t Roessingh gaat gewoon door

ENSCHEDE Twente Milieu heeft uit voorzorg alle 155 kledingcontainers in de stad afgesloten. Maar de kledinginzameling voor manege 't Roessingh gaat gewoon door.

De telefoon staat momenteel roodgloeiend bij Spronk Textielrecycling aan de Lonnekerbrugstraat in Enschede. Dit bedrijf verzorgt al meer dan 40 jaar de textiel-inzamelacties voor manege ’t Roessingh. „Mensen willen weten of de inzameling nu wel doorgaat”, aldus bedrijfsleider Ronnie Witverds.

Niet in aanraking met de mensen

En ja, die gaat gewoon door. „We komen namelijk niet in aanraking met de mensen die de zakken aanbieden. De zakken worden op straat neergezet. We houden gepaste afstand van elkaar en we dragen handschoenen, maar dat laatste doen we altijd al.”

Twente Milieu stopt met het inzameling van textiel omdat kringloopbedrijven de sortering ervan niet langer garanderen. De oude kleding die voor manege ’t Roessing wordt aangeboden wordt niet bij een kringloopbedrijf, maar bij het gespecialiseerde textielrecyclingsbedrijf Spronk verwerkt.  

Huis aan huis zijn deze week in Enschede de bekende witte plastic zakken met rode letters van de inzamel-actie voor ’t Roessingh verspreid. Die actie, waarvan de opbrengst ten goede komt aan paardrijlessen voor ruiters met een beperking, wordt meerdere keren per jaar gehouden. Ook in deze coronacrisis worden de zakken met afgedankt textiel gewoon opgehaald.

‘Niet doorgaan is kapotgaan’

Er is niet overwogen om de inzameling  vanwege de bijzondere situatie af te blazen. „We zijn een klein bedrijf, met zeven medewerkers. We volgen de voorschriften van de overheid strikt op en zitten dus niet met meer dan drie man in de kantine, op minstens anderhalve meter van elkaar. Niet doorgaan met ons werk, zou betekenen dat we naar de knoppen gaan en dat iedereen thuis komt te zitten. Dat is niet je wilt.”

Een ander argument om afgedankt textiel te blijven ophalen is dat het in feite afval is, zegt Ronnie Witverds. „Het ophalen daarvan moet blijven doorgaan.”

Aanbod niet groter dan anders

Gisteren heeft Spronk de eerste ophaalrondes in drie wijken gereden, Twekkelerveld, Bolhaar en ’t Zeggelt. Het aanbod was volgens Witverds niet groter dan anders, ook al slaan mensen massaal aan het opruimen nu iedereen veel thuis zit.