Volledig scherm
Rector magnificus Thom Palstra stopt er na vier jaar mee.

Thom Palstra stopt als rector magnificus bij UT: ‘Mis de directe wetenschappelijke interactie’

ENSCHEDE - Rector magnificus Thom Palstra heeft besloten zijn rectoraat van de Universiteit Twente eind dit jaar te beëindigen. „Ik mis de directe wetenschappelijke interactie met collega’s, promovendi en studenten.” 

Na vier jaar wil Palstra de ambtsketen eind november tijdens de Diës Natalis overdragen aan een opvolger, omdat hij ‘in hart en nieren ervaart toch meer een wetenschapper dan een bestuurder te zijn’. 

Talentontwikkeling 

„We zijn Thom zeer erkentelijk voor de manier waarop hij, samen met zijn collega’s in het College van Bestuur, de Decanen, Wetenschappelijk Directeuren en alle anderen de UT tot een next level heeft gebracht,” reageert Anton Schaaf, voorzitter van de Raad van Toezicht. „Onder leiding van Thom is de afgelopen periode onder andere veel bereikt op het gebied van talentontwikkeling.”

Respecteren 

Zo zijn de doorgroeimogelijkheden voor wetenschappers met onderwijstalent vergroot, maakte Palstra zich hard voor het diversiteitsbeleid binnen de UT en introduceerde hij de zogeheten Hypatia leerstoelen voor vrouwelijke hoogleraren. „We begrijpen en respecteren zijn afweging en waarderen het dat we ruim de tijd hebben om een nieuwe rector magnificus te vinden.”

Sabbatical 

De rector magnificus was voorheen hoogleraar Vaste Stof Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van het Zernike Institute for Advanced Materials. Na zijn overdracht wil Palstra zich tijdens een sabbatical heroriënteren op het vervolgen van zijn werkzaamheden als hoogleraar vaste stofchemie.