Volledig scherm
© ANP XTRA

Tot 16 jaar cel voor gewelddadige overvallen in Twente en Duitsland

ENSCHEDE/ALMELO - Drie mannen zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor zeer gewelddadige overvallen in Enschede, Ambt Delden, Overdinkel en Ahaus in 2015 en 2016. Hoofdverdachte Momcilo J. moet zestien jaar de cel in. Twee andere verdachten krijgen celstraffen van drie en vijf jaar. Een vierde verdachte, Sibar Z., is vrijgesproken.

Momcilo J. wordt verantwoordelijk gehouden voor alle vier de overvallen, op een woning in Overdinkel en Ambt Delden, een supermarkt in Enschede en een tankstation in het Duitse Alstätte. De andere twee mannen zijn veroordeeld voor hun rol bij een van de overvallen, op de supermarkt of het tankstation.

Veel geweld

Bij de overvallen werd veel geweld gebruikt. Slachtoffers moesten op de grond gaan liggen en werden getaped, ze kregen een mes te zien, een pistool in de nek geduwd, sommige werden bedreigd met de mededeling dat de overvaller wisten waar hun slachtoffers woonden, werden knock-out geslagen, of moesten kruipen naar het geld.

Bewijs

Belangrijk bewijs in de zaak is de laptop van de hoofdverdachte, die door justitie is onderzocht. Daarop is gezocht naar specifiek deze vier overvallen, zelfs voordat er in de media aandacht aan werd besteed. Verder was er bewijs in de vorm van getuigenverklaringen, aangiftes, het niet hebben van een alibi, vingerafdrukken op tape en DNA-sporen – bijvoorbeeld op een achtergebleven bivakmuts -, en een gebruikte Audi 

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.