Een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede werd in 2017 beschoten met een automatisch vuurwapen
Volledig scherm
PREMIUM
Een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede werd in 2017 beschoten met een automatisch vuurwapen © News United

Twee broers uit Apeldoorn verdacht van acht moordpogingen in Twente

In de Almelose rechtbank begint dinsdag het meest omvangrijke misdaadproces van de regio: twee broers, afkomstig uit Apeldoorn, worden verdacht van in totaal acht moordpogingen, die in de komende drie weken worden besproken.

De rechtbank in Almelo begint dinsdag met het proces tegen de broers Maurits R. (25) en Henri W. (38). Zij zouden in totaal acht liquidatiepogingen hebben gepleegd, in een periode die binnen de Twentse recherche bekend kwam te staan als de ‘hete herfst’.

Geweldsuitbarstingen

Die naam slaat op de maand september 2017, toen ernstige geweldsuitbarstingen elkaar in rap tempo opvolgden. R. en W. zouden de liquidatiepogingen hebben gepleegd in opdracht van Simo D., de Twentse onderwereldbaas die al enkele jaren vastzit in een Duitse gevangenis. Zijn bende voert een strijd tegen een groep mannen met banden met Satudarah.

Betrokken

Het geweld begon in januari 2017, toen in de Enschedese Ruischenborchstraat de kogels in het rond vlogen en een man acht keer werd geraakt. Twee dagen later werd in de stad een Turkse kapper met benzine overgoten en in brand gestoken. Justitie denkt dat Henri W. bij beide gebeurtenissen betrokken was. Broertje Maurits R. zou juist actief zijn geweest op 18 en 19 september 2017. Toen werden er op drie panden in Enschede en één in Almelo geschoten. Ook zou hij vier maanden eerder in Gronau een Turkse ondernemer hebben beschoten.