Volledig scherm
© ANP

Twee jonge Twentenaren verlamd door lachgas

ENSCHEDE - Overmatig gebruik van lachgas heeft mogelijk blijvend letsel veroorzaakt bij jonge Twentenaren. Twee twintigers zijn met een gedeeltelijke dwarslaesie in ziekenhuis MST beland. De vraag is of ze er helemaal bovenop komen.

Het meest recente geval was van enkele weken geleden. Een jonge man kon zijn bed niet meer uit. Hij had minder kracht in zijn benen, een verdoofd gevoel in het onderlichaam tot aan de navel, verdoofde vingertoppen en tintelingen in zijn handen.

Volgens het ziekenhuis was de oorzaak veel te veel lachgas. Vlak voor opname bestond het gebruik uit dagelijks liefst honderd ballonnen, aldus MST. Het gevolg was een beschadiging van het ruggenmerg, de dwarslaesie dus.  De andere patiënt lag vorig jaar in MST.

Blijvende schade?

Neuroloog Lucille Dorresteijn wil in verband met privacy niets zeggen over de herstelmogelijkheden van specifiek deze twee patiënten. „In zijn algemeenheid verdwijnen de klachten deels. Maar dat duurt maanden tot jaren. Of ze er helemaal niets aan over houden, is nu nog niet te zeggen.”

Het meest recente slachtoffer zit nog in een rolstoel. Hij zal lang moeten revalideren. Dat gebeurt voor een deel  met medicatie. 

Dwarslaesie door lachgas

De situatie van de twee staat niet op zichzelf. Navraag door de NOS wees eerder dit jaar uit dat de afgelopen 2,5 jaar bij acht revalidatiecentra in Nederland dertien patiënten werden behandeld met een incomplete dwarslaesie als gevolg van lachgas. „Mogelijk zijn er meer dan dertien patiënten”, zegt Lucille Dorresteijn. „Wie lichtere neurologische klachten heeft, komt niet altijd in een revalidatiecentrum terecht.”

Quote

In zijn algemeen­heid verdwijnen de klachten deels. Maar dat duurt maanden tot jaren

Neuroloog Lucille Dorresteijn

Verbod

Het Trimbos-instituut zegt dat lachgas onder jongeren steeds populairder wordt. Het middel is makkelijk en legaal verkrijgbaar. Steeds vaker wordt gepleit voor strengere regels dan wel een verbod. Het Rode Kruis, het Trimbos-instituut en de Hersenstichting lieten dit jaar waarschuwingen uitgaan. De Hersenstichting pleit voor het einde van de vrije verkoop van lachgas in Nederland.

Het Trimbos-instituut stelt dat het risico op nadelige gezondheidseffecten gering is bij doorsnee recreatief gebruik. Neurologische afwijkingen, waaronder dus een incomplete dwarslaesie, kunnen alleen ontstaan bij intensief gebruik. „Het is dus belangrijk om voorzichtig met lachgas om te gaan”, zegt Leonie Kamps van het instituut.

Uitzonderlijk

De twee jonge slachtoffers in MST zijn uitzonderlijk. De andere regionale ziekenhuizen ZGT(Almelo en Hengelo), SKB (Winterswijk) en het Röpcke-Zweers (Hardenberg) kregen dit jaar geen patiënten binnen met (ernstig) letsel door lachgas.

Lees ook: Lachgas lijkt onschuldig, maar Twents slachtoffer had geen weet van risico’s

Poll

Twee jonge Twentenaren verlamd door lachgas

  • Ongelooflijk, lachgas moet per direct verboden worden (78%)
  • Zolang je met mate gebruikt, kan het geen kwaad (15%)
  • Begin eerst met een leeftijdsgrens voor het gebruik van lachgas (8%)
9913 stemmen

Tubantia-verslaggever Josien Kodde vertelde vrijdagochtend in de ‘Ochtendshow To Go’ over de verlamming:

1Twente sprak vrijdag op de radio met Wieke Eggink, neuroloog in opleiding bij het MST in Enschede. Beluister het gesprek hier terug.