Volledig scherm
PREMIUM
Gerhard Muggen van BTG-BTL met fijn zaagsel. © Frans Nikkels

Twents bedrijf laat Zweedse auto's rijden op ‘zaagsel’

ENSCHEDE - De ontwikkelingen waren al een tijdje gaande, maar nu komt het er echt van. Dankzij een Twentse vinding rijden binnenkort in Zweden auto’s op benzine die deels is gemaakt van zaagsel. De brandstof komt uit een fabriek die mede wordt ontwikkeld door het Enschedese bedrijf BTG-BTL. “Dit is een wereldwijde doorbraak.”

De fabriek in Zweden wordt de eerste in Europa waar van houtresten, zoals zaagsel, bio-olie wordt gemaakt. Die olie wordt vervolgens in een raffinaderij verwerkt tot bio-brandstof en gemengd met andere oliesoorten waardoor ‘groene’ benzine en diesel ontstaat. Die brandstoffen kunnen direct worden gebruikt. “Auto’s hoeven niet te worden omgebouwd. De consument merkt er niets van”, zegt Gerhard Muggen, directeur van BTG-BTL.

  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.