Volledig scherm
De agenda van Groeten van Sint uit Almelo zit dit jaar al vol. © Groeten van Sint

Twentse hulpsinten: ‘Geen vraag naar roetveegpiet’

ENSCHEDE/OLDENZAAL/ALMELO - Sinterklaas is nog niet in het land, maar zijn agenda zit al behoorlijk vol met bezoekjes aan huis en aan scholen en bedrijven. De goedheiligman wordt in Twente slechts sporadisch gevraagd om roetvoegpieten mee te nemen.

Dat betekent niet dat er niet naar de kleur van de pieten wordt gevraagd, zegt Theo Willemsen die voor de Enschedese Karnavalsvereniging (EKV) huisbezoeken plant. „80 procent van de mensen die bellen voor een boeking vraagt welke kleur de pieten hebben.” 

Drie roetveegpieten

Het antwoord van Willemsen luidt steevast ‘bruin’. „‘Dan is het goed’, zeggen de mensen dan. Er is één keer gevraagd om roetveegpieten. Door de internationale basisschool, maar dat snap ik wel. Ik heb drie pieten bereid gevonden om mee te gaan.”

De vier hulpsinten en tachtig bruine pieten van Willemsen hebben het de komende weken druk. „Zo’n tachtig afspraken. Dinsdag moest ik mensen nog vertellen dat we volgeboekt zijn. Maar woensdag vond ik toch nog een goede sint. Dat gaf weer wat ruimte.”

Quote

Tachtig procent van de mensen die bellen, vraagt welke kleur de pieten hebben

Theo Willemsen, Sinterklaascentrale Sinterklaas-Enschede

Alleen bruine schmink

Ook bij de grootste sinterklaascentrale in de regio, die van voetbalclub FC Berghuizen uit Oldenzaal, wordt de roetveegpiet nauwelijks genoemd. „Een bedrijf heeft er eens om gevraagd”, zegt woordvoerder Gerwin Wissink, „maar dat zag daar later zelf weer van af. Bij ons staat dit jaar alleen bruine schmink.” Op piekuren stuurt Berghuizen bijna vijftig hulpsinten tegelijk op pad. En hoewel de agenda bomvol is, heeft de club volgens Wissink altijd wat sinten achter de hand. 

Het opvallendste verzoek dat bij Twentse Partypieten - ook uit in Oldenzaal - is binnengekomen heeft niets met de kleur van de pieten te maken, wel met de locatie. „Vanuit Rheine kwam de vraag of we 7 december langs willen komen. Maar dan is Sinterklaas al vertrokken, dus kunnen we ook niet aan dat verzoek voldoen”, zegt coördinator Ceciel Holsbeek. 

‘Speelt hier niet’

Sinterklaascentrale Groeten van Sint uit Almelo neemt geen nieuwe verzoeken meer aan. „Het is een gezinshobby”, zegt hulpsint Jean Michel. „Mijn twee dochters zijn Zwarte Piet. Nee, niemand die naar roetveegpieten vraagt. Ik heb ook het idee dat dit in deze regio ook niet speelt.”

Vanaf zaterdag 16 november doet Sinterklaas ook tientallen openbare intochten in de regio aan. Bekijk hier wanneer de Sint en zijn pieten bij jou in de buurt zijn.