De UT onderzocht sinds 2006 een bos vol sparren. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De UT onderzocht sinds 2006 een bos vol sparren. Foto ter illustratie. © Getty Images

UT-onderzoek: bos stoot CO2 uit tijdens hittegolf

AUDIOENSCHEDE - Bomen stoten tijdens hittegolven meer CO2 uit dan ze opnemen. Dat meldt de Universiteit Twente deze donderdag na metingen die onderzoekers sinds 2006 hebben gedaan in een bos bij Garderen. De uitstoot is niet schadelijk voor mensen.

Bomen gebruiken overdag zonlicht, water en CO2 om te groeien, terwijl ze 's nachts juist CO2 uitademen. Bij extreme hitte wordt de groei van de bomen echter zo beperkt, dat er overdag minder CO2 werd opgenomen dan er 's nachts wordt uitgestoten. CO2 - of koolstofdioxide - is een broeikasgas en slecht voor het milieu en de opwarming van de aarde. De UT onderzocht sinds 2006 een bos douglassparren bij Garderen, om te kijken hoe deze reageren op weer en klimaat.

Tijdens de extreme hitte tussen 24 juli en 26 juli van dit jaar werd er door de bomen zestig kilogram CO2 per voetbalveld uitgestoten. Ter vergelijking, dat is evenveel als een persoon die economy class van Amsterdam naar Londen vliegt, zo laat de UT weten. Een voetbalveld van dit bos legt jaarlijks in totaal 4,8 ton aan CO2 vast in hout volgens de UT. Dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse uitstoot van twee benzineauto’s.

Niet direct schadelijk

“Het was bekend dat de groei afneemt bij hoge temperatuur, maar het is zelden zo warm, dat opname van CO2 omslaat in uitstoot”, reageert  UT-onderzoeker Christiaan van der Tol. “We weten nu hoe deze bomen op hoge temperatuur reageren.” De uitstoot is voor mensen niet direct schadelijk. “Als je tijdens een hittegolf in een bos loopt dat CO2 uitstoot, dan adem je nog steeds minder CO2 in dan wanneer je binnen zit.”

Waardevol bij boomkeus

De onderzoeksresultaten van de UT kunnen bosbeheerders helpen om beter in te spelen op een veranderend klimaat, bijvoorbeeld in de keuze van boomsoorten om aan te planten. Of andere naaldbomen en loofbomen ook CO2 uitstoten tijdens warme dagen is nog niet bekend.

1Twente sprak met UT-onderzoeker Christiaan van der Tol, beluister het gesprek hieronder terug.