Vak Oud: oude FC Twentefans tonen veerkracht

VideoENSCHEDE - Ze zijn allemaal 65-plus, de personages in Vak Oud. FC Twente is wat hen bindt, maar hun gesprekken en grappen gaan over wat hen beweegt en hoe ze het ouder worden beleven. De première van het theaterstuk valt - beetje ongelukkig - op vrijdag 20 september samen met de streekderby FC Twente-Heracles.

'Tja, het Wilminktheater was al geboekt toen de KNVB het competitieprogramma bekendmaakte", zegt schrijver/regisseur Laurens ten Den (55). Drie avonden achtereen staan de 65-plus amateuracteurs en -actrices op de planken met Vak Oud. De enige twee professionals die meedoen zijn Anke van 't Hof (65), bekend van haar rol als koningin Wilhelmina in Soldaat van Oranje, en musicalster Joke de Kruijf (54). En er is een gastrol voor Jacob Malki, de materiaalman van FC Twente. Maar die heeft dus tijdens de première andere bezigheden.

Scoren in de wijk

Het is al weer de vierde theaterproductie in het kader van ‘Scoren in de wijk’, de sociale en culturele projecten die onder de paraplu van FC Twente worden ontwikkeld voor bepaalde doelgroepen. Theatermaker Ten Den schreef en regisseerde de laatste drie theaterproducties van Scoren in de wijk. Die waren in Hengelo, met een door bewoners van onder meer de Berflo Es en Hengelose Es. Samen een theaterstuk maken had voor deze buurten de functie van sociaal bindmiddel. Het ging om 220 volt (2008), In blessuretijd (2010) en De Belofte (2014). Voor Vak Oud konden zich 65-plussers uit heel Twente aanmelden.

Kantine

Vak Oud is de naam van de kantine langs het trainingsveld bij FC Twente, waar bejaarde fans elkaar treffen als de selectie oefent. ,,Mannen die al jaren niet meer in het stadion komen, mopperen over trainers en spelers, maar wel alles weten over de club en overal een mening over hebben”, zegt Laurens ten Den.

'Niet afgeschreven'

Ten Den repeteerde in de voorbije periode vijf dagen in de week zes uur per dag met de cast van Vak Oud. "Deze productie moet ook de kracht van het ouder worden illustreren; dat je, ondanks wat lichamelijke gebreken, niet afgeschreven bent als je ouder dan 65 bent. Deze acteurs tonen dat! De teksten die ik heb geschreven zijn niet eenvoudig. Ze zeggen dat het onthouden minder wordt, als je ouder wordt. Dat is misschien ook zo, maar uiteindelijk kennen ze allemaal hun tekst."

Vak Oud, Wilminktheater Enschede. Data: vrijdag 20 en zaterdag 21 september, 20.00 uur; zondag 22 september 15.00 uur. Kaarten: 19,50 euro

Gezocht: senioren met variété-act

Voor de pauze staat Vak Oud in het teken van de lotgevallen van de bejaarde FC Twente-supporters. Na de pauze is er muziek, zang en woordkunst met optredens van verschillende senior-artiesten. ,,We zijn nog op zoek naar enkele variété-acts”, meldt regisseur Laurens ten Den. “Het gaat om 70-plussers, die bijvoorbeeld kunnen goochelen, hypnotiseren of een acrobatieknummer kunnen opvoeren. Dat zou ons programma compleet maken.”

Aanmelden kan per e-mail: redactie@wilminktheater.nl

Volledig scherm
Schrijver/regisseur Laurens ten Den (achter) met een deel van de hoofdrolspelers. © Annina Romita
  1. Gezin uit Enschede door zandstorm gestrand op Gran Canaria
    PREMIUM

    Gezin uit Enschede door zandstorm gestrand op Gran Canaria

    ENSCHEDE - Mooi weer, strand en... geen terugreis. Dat overkwam Elske Trieschnigg en haar gezin uit Enschede. Een gigantische zandstorm gooide zondag roet in het eten. De vliegtuigen bleven aan de grond. Om de tijd te doden haalde het gezin noodgedwongen weer de kaartspelletjes en de iPads uit de koffer. Maandag, laat in de middag, kon Elske met haar man, zussen en 5 kinderen, alsnog terug naar huis. 's Avonds zijn ze geland in Düsseldorf.