Berghuizenbrink in Enschede
Volledig scherm
Berghuizenbrink in Enschede © News United/ Dennis Bakker

Voorarrest verdachten autobrand in Enschede verlengd

ENSCHEDE/ALMELO - Bewoners van de Berghuizenbrink in Enschede schrikken midden in de nacht van 30 mei dit jaar wakker van een enorme knal. Als ze vanuit hun slaapkamerraam naar buiten kijken zien ze dat de auto van een van hun buren in brand staat. Enkele buren aarzelen geen moment en beginnen met blussen, ze voorkomen zo dat de brand overslaat op een van de woningen. 

Het is meteen duidelijk dat er sprake is van brandstichting, vlakbij de brand staat een groene jerrycan waarin vermoedelijk de bij de brand gebruikte vloeistof zit. Uiteindelijk houdt de politie twee verdachten aan. Het zijn Roelof K. (49) en Dogan T. (25) uit Enschede.

Beiden verschijnen donderdag niet bij de pro-formazitting van hun strafzaak voor de rechtbank in Almelo. Alleen raadsman Janbart Kalk is naar Almelo gekomen, hij vertegenwoordigt Dogan T. en vraagt de rechtbank om vrijlating. De Enschedeër is net vader geworden en wil graag deel uitmaken van de opvoeding van de kleine. “Daarnaast ontkent cliënt stellig zijn betrokkenheid.” Dat laatste zou volgens Kalk binnenkort ook duidelijk kunnen worden als de rechter-commissaris zo’n 7 getuigen gaat horen.

Officier van justitie Michael de Waard verzet zich tegen het verzoek van de raadsman, “de getuigen hebben juist belastend over meneer verklaard!” Dat T. bij zijn gezin wil zijn had hij beter vooraf kunnen bedenken aldus de Waard, “hij wist dat hij vader zou worden op het moment dat hij de feiten pleegde.”

De achtergrond van de brandstichting werd tijdens de korte zitting niet duidelijk, maar zou mogelijk te maken hebben met ruzie binnen de familie. Roelof K. verklaarde bij de politie dat hij zich onder druk gezet voelde. 

De zaak gaat verder op 5 december.