De plannen voor de nieuwe moskee in Enschede
Volledig scherm
De plannen voor de nieuwe moskee in Enschede © ENA Architecten

Vrijdag én zaterdag demonstraties tegen bouw moskee in Enschede

ENSCHEDE - Niet een, maar twee demonstraties in twee dagen tijd in Enschede. Dat is wat Rechts in Verzet deze week van plan is. Beide demo’s, die gericht zijn tegen de komst van de nieuwe moskee, beperken zich tot de binnenstad.

Rechts in Verzet verraste de gemeente Enschede eind vorige week met de melding voor een demonstratie op vrijdag 25 oktober. Voor de dag erna was immers al eerder een demo gemeld. Het was dus onduidelijk of deze zou komen te vervallen. Het antwoord is nee. 

Rondje Ledeboerterrein

De reden dat de rechtse protestbeweging een tweede demonstratie wil, ligt in de beperkingen die voor zaterdag gelden. Rechts in Verzet wilde sprekers aan het woord laten en een protestmars houden waarbij in ieder geval het bouwterrein van de beoogde moskee aan de Kuipersdijk wordt aangedaan. 

Na overleg met de politie oordeelde de gemeente dat dit op een drukke zaterdag niet kan. Wat rest is een rondje Spelbergsweg, Kuipersdijk en Ledeboerstraat. Vanaf 14.00 uur wordt begonnen met enkele toespraken bij de Renatakerk aan de Brinkstraat. De demonstratie duurt tot maximaal 17.00 uur.

Protestmars door binnenstad

De protestmars die Rechts in Verzet vrijdag 25 oktober gaat lopen is iets langer en start om 13.00 uur op het Ei van Ko. Via De Klomp, Oldenzaalsestraat, Mooienhof, Kuipersdijk en Spelbergsweg eindigt de wandeling opnieuw bij de Renatakerk. De demonstratie is rond 16.00 uur afgelopen. De gemeente laat weten dat de overlast voor het verkeer waarschijnlijk beperkt blijft. Er worden verkeersregelaars ingezet. 

Eerder kondigde ook de Antifascistische Actie (AFA) Fryslân aan om tegelijk met Rechts in Verzet in Enschede te demonstreren. Volgens de gemeente is er door de AFA nog geen verplichte melding van zo’n demonstratie gedaan.

Omstreden

De bouw van de nieuwe moskee op Het Diekman in Enschede houdt de gemoederen al langere tijd bezig. Actiegroep Pegida plaatste vorig jaar maart kruizen op de plek van de nieuw te bouwen moskee. Op die kruizen stonden de namen van slachtoffers van moslimterrorisme. In november 2017 voerde Pegida ook al actie tegen de komst van de moskee. Een Pegida-lid in priesterkleding besmeurde toen een kruis met varkensbloed.

Dat het nieuwe gebedshuis er komt, is zo goed als zeker. Een zeer ruime meerderheid van de Enschedese gemeenteraad ging eerder dit jaar akkoord met de bouw van het nieuwe gebedshuis. Een verkeersonderzoek gooide vertraging in de plannen. De aanvullende studie moet nu alleen nog worden beoordeeld door de Raad van State.

Poll

Vrijdag én zaterdag demonstraties tegen bouw moskee in Enschede

  • Terecht, de moskee moet er niet komen (20%)
  • Ik schaam me diep, de moskee is wat mij betreft meer dan welkom (77%)
  • Tegenstander of niet, laat het gaan: er is al zoveel gedemonstreerd (3%)
16541 stemmen