1980: Ruim dertig studenten en docenten van de afdeling maatschappelijk werk van de Sociale Akademie Twente demonstreren in Hengelo voor een Intercity tussen Amsterdam en Münster.
Volledig scherm
PREMIUM
1980: Ruim dertig studenten en docenten van de afdeling maatschappelijk werk van de Sociale Akademie Twente demonstreren in Hengelo voor een Intercity tussen Amsterdam en Münster. © Fotoarchief Twente

Waarom is de treinreis van Enschede naar Amsterdam Centraal nu net zo lang als in 1970?

Zonder overstap met de trein van Enschede naar Amsterdam Centraal is al een aantal jaar niet meer mogelijk. Wie anno 2020 naar het hart van de hoofdstad wil reizen, is op zijn snelst twee uur en negen minuten onderweg. Meer dan tien jaar geleden was er nog een directe verbinding tussen de steden, die je in minder dan twee uur naar het centrum van de hoofdstad bracht. 

Het was een klein zinnetje in de column van Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck uit Diepenheim in de Volkskrant  afgelopen weekend: ‘De intercity van Amsterdam naar Enschede was in 1949 een minuut sneller dan nu; een regelrechte schande’. Een zin die prikkelde, want klopt dat?