Volledig scherm
Er geldt code geel in Overijssel © News United / Kevin Gerrits

Waarschuwing voor dichte mist en gladheid in Oost-Nederland: eerste ongeluk al een feit

code geelHet KNMI waarschuwt weggebruikers in Oost-Nederland voor lokaal dichte mist. In Overijssel, Gelderland en Flevoland was het zicht vanochtend op sommige plekken minder dan 200 meter. Ook kan het plaatselijk spekglad zijn.

Het KNMI kondigde gisteravond al code geel af. Die gold vanochtend nog enige tijd voor onder meer de oostelijke provincies. Rond 09.00 uur was er alleen nog sprake van dichte mist in delen van Flevoland, op de Veluwe en in Noord-Holland. Het weerinstituut adviseert weggebruikers hun snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden, omdat de mist verraderlijk kan zijn. 

Rijkswaterstaat waarschuwt bovendien voor lokale gladheid. Afgelopen nacht daalde het kwik namelijk op meerdere plekken onder nul. In Deventer leidde dit vanochtend al tot een ongeluk op de Diepenveenseweg, meldt een wijkagent.

Verkeerde verlichting

Ruim een week geleden, toen het overdag ook erg mistig was, merkten de ANWB en politie nog op dat veel automobilisten vrijwel onverlicht rijden als het buiten mistig is. ,,Daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan”, stelde de politie.

Bestuurders denken vaak dat de automatische verlichting ook bij mist de verlichting laat branden. Deze lichtsensor werkt echter alleen maar als het echt donker wordt of is. ,,Veel mensen rijden overdag met dagrijverlichting en vergeten het dimlicht aan te zetten. Er gaan hordes auto’s de weg op zonder dit te doen”, zegt Jos van der Drift, auto-expert bij de ANWB.

Quote

Het is bij mist verplicht om overdag dimlicht aan te doen, anders kan je een boete van 90 tot 140 euro krijgen.

Jos van der Drift, Auto-expert ANWB

Bij dagrijverlichting branden alleen twee lampjes aan de voorzijde. Die lampen geven bij dichte mist en harde regen weinig licht. ,,Het is bij mist verplicht om overdag dimlicht aan te doen”, zegt Van der Drift. ,,Anders kan je een boete van 90 tot 140 euro krijgen. Het valt ons op dat ook bij slecht weer, mensen consequent toch overdag met dagrijverlichting aan rijden.”