Hennik en Dika bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark.
Volledig scherm
Hennik en Dika bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark. © Annina Romita

Weekend in Enschede: Monumentendag, Bach, FC Twente Vrouwen en modelboten

ENSCHEDE - Zin om wat leuks te doen dit weekend, maar heb je nog niets gepland? Er is weer van alles te doen in de stad en daarbuiten. We hebben een aantal leuke uittips in Enschede voor je op een rijtje gezet. Fijn weekend!

Monumentendag

Ook in Enschede is het dit weekend Open Monumentendag. Het thema is ‘Plekken van plezier’. De start is zaterdag in het Stadhuis met de uitreiking van de Monumentenprijs Enschede 2019. In Enschede kun je naar de Grote Kerk, Jacobuskerk, Sint Josephkerk, Lammerinkswönner, Lasonderkerk, Lonneker Molen, Rijksmuseum Twenthe, Stadhuis, Synagoge Enschede, School Minkmaatstraat en Wissink’s Möl. De toegang is gratis, behalve voor het Rijksmuseum Twenthe. Stadsbeiaardier Esther Schopman geeft rondleidingen naar het stadscarillon. Bekijk het volledige programma op www.openmonumentendag.nl.

Herfsttooi - Tischbein

De tentoonstelling ‘Tischbein en de ontdekking van het gevoel’in het Rijksmuseum Twenthe wordt officieel geopend met een gratis festival: Happy Together. Voor de deur begint het feest met de Hippie-Selfie-Service. Er zijn optredens van Roos Blufpand, Four frogs in the wood en de Sugar Bastardn en lezingen in de Gobelinzaal door Maarten Doorman en Ellen Deckwitz. Zaterdag om 20.15 uur begint in de museumtuin de film Captain Fantastic op een groot bioscoopscherm.

Bach en jazz

Wat heeft de muziek van Johann Sebastian Bach te maken met jazz van vroeger en nu? Op drie plekken in Enschede wordt dit weekend het festival Johann Sebastian Jazz gehouden, georganiseerd vanwege het 35-jarig bestaan van Stichting Twentse Matthaus Passion. Er zijn optredens bij Jazzpodium De Tor, Rijksmuseum Twenthe en het Wilminktheater. Meer info: www.jazzpodiumdetor.nl/jsjazz/.

Overdagkoor

Het Overdagkoor Enschede viert haar 10-jarig bestaan met een jubileumconcert. Het concert is zaterdag van 19.30 tot 22.00 uur in de St Jankerk aan de Haaksbergerstraat. Naast het huidige repertoire laat het koor ook selectie horen van de muziek die de afgelopen 10 jaar is gezongen. De toegang tot het concert is gratis.

Open dag hospice

Hospice Enschede aan het Bijvank 155 houdt zaterdag een open dag, van 11.00 tot 14.30 uur. Het huidige pand is nu ruim 10 jaar in gebruik. In het hospice verblijven mensen die terminaal ziek zijn en te horen hebben gekregen dat ze nog maximaal drie maanden te leven hebben. Ze krijgen een eigen kamer in het huis en 24 uur per dag medische zorg. Naast verdrietige momenten wordt er ook genoeg gelachen en nergens wordt het leven zo geleefd als in het hospice. De open dag heeft als thema: ‘het leven mag geleefd worden’.

FC Twente Vrouwen

Vanaf dit seizoen speelt FC Twente Vrouwen de thuiswedstrijden op sportpark Het Diekman in Enschede. Zondag is de thuiswedstrijd tegen PSV. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Voor de wedstrijd wordt (om 14.15 uur) Sportcampus Diekman officieel geopend. Vanwege die opening is toegang tot de wedstrijd ditmaal gratis.

Filosofiecafé

Het nieuwe seizoen van het Filosofiecafé Twente begint zondag met een lezing van Daan Roovers, huidig Denker des Vaderlands. Zij spreekt over de impact van technologische ontwikkelingen en het wereldnieuws op de burgers van de toekomst. De middag begint om 14.00 uur in het Muziekcafé van Metropool aan het Willem Wilminkplein. Een kaartje kost 10 euro.

Modelboten

Kottenpark ModelbouwClub houdt zondag een vaardag voor modelboten. Bij camping De Zwaaikom aan de Kettingbrugweg wordt van 10.00 tot 17.00 uur gevaren met functionele modellen, met zeer snelle boten, en met fraaie natuurgetrouwe boten. Bezoekers met een eigen boot zijn welkom. Voor jonge bezoekers is er een aantal leenboten die zij kunnen besturen. Op de walkant staan de boten uitgestald. De toegang is gratis.

Schuttersfeest

Glanerbrug staat in het teken van het jaarlijkse schuttersfeest. Het evenement begint vrijdag om 19.00 uur. Bij het Schuttershoes aan de Ekersdijk is dan het vogelschieten. Zaterdagavond wordt afscheid genomen van de huidige koning Rudy Meester en jeugdkoning Marthijs Willemsen. Zondag starten de festiviteiten om 13.30 uur met het verwelkomen van de zusterverenigingen uit Glane, Overdinkel, Losser, Oldenzaal en het Duitse Heessen. Daarna is er een optocht door Glanerbrug, begeleid door Musica Futurum uit Enschede. Na een inspectie en de dodenherdenking is het vogelschieten om het koningschap van Glanerbrug. Zondagavond is het koningsbal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede