Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Werkstraffen voor Tukkers die zeker 19 mensen met nep-advertenties bedonderden

ALMELO/ENSCHEDE - De rechtbank in Almelo heeft Alexander R. (33) uit Enschede veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur omdat hij in 2013 en 2014 zeker 19 mensen in binnen- en buitenland oplichtte via nep-advertenties op internet. Medeverdachte Usa A. (32), oorspronkelijk woonachtig in Hengelo maar tegenwoordig in Duitsland, kreeg ook 120 uur taakstraf voor zijn aandeel in de internetoplichtingen.

Het tweetal richtte zich op mensen in Nederland en België en plaatsten niet alleen nep-advertenties op Marktplaats, maar maakten zelfs nep-webwinkels waarin ze niet bestaande spullen aanboden. De twee boden onder andere iPads, iPhones, barbecues aan. Ze richtten zich op onze Zuiderburen toen duidelijk werd dat de nieuwe en op dat moment langverwachte Playstation 4 nog niet in België verkrijgbaar was en boden de spelcomputer in advertenties aan.

Alexander A. bekende twee weken geleden dat hij de advertenties plaatste samen met zijn medeverdachte. Hij werd in 2015 ook al veroordeeld voor grootschalige internetoplichting waarbij ook de moordenaar van Joey Moes, Diego U. betrokken zou zijn, en kreeg 2 jaar. A. vertelde dat hij al sinds 2008 mensen online bedonderde om zijn gokverslaving te kunnen bekostigen.