Fietsen op autowegen bij autoloze zondag
Volledig scherm
Fietsen op autowegen bij autoloze zondag © Patrick van Gemert

Wethouder: 'Autoloze zondag in Enschede sympathiek idee’

ENSCHEDE - Er zijn geen concrete plannen voor een autoloze zondag in Enschede, maar wethouder Jurgen van Houdt vindt het recent gelanceerde idee om één keer per jaar op zondag de auto te laten staan een ‘sympathiek idee en waard om over een tijdje eens over na te denken’.

Dat zegt Van Houdt naar aanleiding van het recente pleidooi van de Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Suzanne Kröger (GroenLinks). Van Houdts partijgenote Dik-Faber en Kröger zagen onlangs de beelden in Londen met lege straten en feestende Britten en lanceerden prompt hun gezamenlijke idee voor herinvoering van de autoloze zondag.

Singelloop

“Ik weet niet of het er landelijk van komt, maar als er ooit weer een autoloze zondag komt, dan lijkt me dat ook wel wat voor Enschede. Ik heb wel eens gehoord dat men september in gedachten heeft voor de autoloze zondag. Dat zou dan wel weer passen bij de Singelloop die elk jaar in september in de stad wordt gehouden. Misschien vallen die twee zaken wel met elkaar te combineren.”

Comeback

Quote

Het is een leuk idee, lopend of op de fiets naar de kerk

Jurgen van Houdt, wethouder

Op Twitter reageerde de wethouder spontaan op de suggestie voor de comeback van de autoloze zondag. ‘Het is een leuk idee, lopend of op de fiets naar de kerk’, aldus Van Houdt, overtuigd christen.

Volgens Van Houdt sluit een eventuele autoloze zondag in Enschede goed aan bij de mobiliteitsvisie die de gemeente momenteel voor de stad ontwikkelt. “Eerst moeten we die mobiliteitsvisie maar eens vaststellen. Hebben we dat gedaan, dan kunnen we de autoloze zondag misschien oppakken”, zegt hij.

Bezwaren

De wethouder kent de bezwaren tegen de autoloze zondag ook. Die zou werkenden op de bewuste zondag, verpleegkundigen bijvoorbeeld, en mensen die op familiebezoek gaan te veel in hun mobiliteit beperken.

“Als het zover komt, dan moet daar iets op te bedenken zijn. We zouden voor Enschede ook kunnen overwegen de autoloze zondag niet voor de gehele stad maar slechts voor een deel te houden. Dat we ons beperken tot de singels en het centrumgebied. Dat zou dan ook weer aansluiten bij de zoveel mogelijk emissievrije binnenstad waar we naar streven.”