Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Woningen in Twente steeds sneller verkocht, aanbod huizen historisch laag

ENSCHEDE - Door de krappe woningmarkt moeten potentiële kopers voor een woning in Twente snel toeslaan. Volgens Snelder-Zijlstra Makelaars moeten geïnteresseerden binnen vijf weken een beslissing nemen, anders gaat het huis aan hun neus voorbij. In de regio's Hengelo, Hof van Twente en Borne is qua woningaanbod echter een historisch laagtepunt bereikt.

Uit de rapportage van het laatste kwartaal van 2019 blijkt dat een woning in de gemeente Enschede of Almelo gemiddeld genomen binnen vier weken wordt verkocht. In Twenterand en Dinkelland staat een woning vaak negen weken te koop.

Nieuwbouw

In Enschede staat een kwart minder woningen te koop dan een jaar geleden. Wel is er een toename van nieuwbouwwoningen. Deze vallen allemaal tussen de prijsklasse van 375.000 euro en 500.000 euro, wat voor veel woningzoekers in deze regio boven het budget ligt. In totaal staan er per 1 januari 2020 360 woningen te koop in Enschede, het laagste aantal sinds 2015. De woningprijzen in Enschede zijn in 2019 gestegen met 8%, dit is vergelijkbaar met de landelijke stijging. Kopers betaalden afgelopen kwartaal gemiddeld 238.000 euro voor hun nieuwe woning. Slechts een derde betaalde meer dan 250.000 euro.

Regiostatistieken Enschede
Volledig scherm
Regiostatistieken Enschede © Rapportage Snelder-Zijlstra Makelaars

Historisch laagtepunt

1 januari 2020 staan er slechts 650 woningen te koop aangeboden in de regio's Hengelo, Hof van Twente en Borne. Dit is een historisch laagtepunt in het aanbod van bestaande bouw. Het nieuwbouwaanbod blijft wel al drie kwartalen op rij stabiel. In deze regio's is het aantal woningen met een vraagprijs onder de 250.000 euro met bijna een derde afgenomen. Er staan slechts 220 woningen onder dit bedrag te koop. In de gemeenten Hof van Twente en Borne valt de helft de aangeboden woningen in het hoge segment, met een vraagprijs boven de 350.000 euro. 

Tekst gaat verder onder de grafiek

Grafiek met het aanbod en verkopen woningen in Hengelo, Hof van Twente en Borne.
Volledig scherm
Grafiek met het aanbod en verkopen woningen in Hengelo, Hof van Twente en Borne. © Rapportage Snelder-Zijlstra Makelaars

Prijsniveau

Kopers betaalden het afgelopen kwartaal in de regio Almelo, Twenterand, Wierden en Tubbergen gemiddeld 257.000 euro voor een woning. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van 2018. In totaal werden er in deze regio bijna 500 woningen verkocht, waarvan de meesten in Twenterand en Wierden. Opvallend is het prijsniveau in de regio Almelo. Kopers betalen hier gemiddeld 11% meer voor een woning dan een jaar geleden.