Psychologe Martine Spijker geeft advies: hoe overleef ik, tijdens deze coronacrisis, mijn pubers?
Volledig scherm
PREMIUM
Psychologe Martine Spijker geeft advies: hoe overleef ik, tijdens deze coronacrisis, mijn pubers? © Cees Elzenga/hetoog.nl

Zo overleef je je pubers in tijden van corona

HENGELO - Gèk worden ze van elkaar: ouders en hun pubers, die deze weken noodgedwongen op elkaars lip zitten. Hoe voorkom je hooglopende ruzies? De Hengelose kinder-en jeugdpsychologe Martine Spijker, zelf moeder van drie pubers, geeft tips om deze crisis te overleven.

1 - Geef elkaar de ruimte

Door de coronacrisis is iedereen zijn vaste ritme kwijt. Zonder school, kantoor, sport en uitjes is elke dag een zee van vrije tijd die moet worden ingevuld. Over die invulling moet je afspraken maken, zegt Martine. „Heel belangrijk is dat je elkaar de ruimte geeft. Houd met het hele gezin een coronavergadering en maak een plan, waarbij je je kinderen ook regie over hun eigen leven geeft.

Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om je kinderen elke morgen om acht uur uit hun bed te jagen als ze zich vervolgens dood vervelen. Laat ze lekker uitslapen als ze dat willen. Spreek dan wel af dat ze van 11 tot 3 uur bezig gaan met hun schoolwerk. Ook afspraken over online- en tv-tijd kun je best wat oprekken. Het geeft een andere structuur dan normaal, maar het is wel structuur. En schrijf de afspraken op, want het kan best dat ze ’s morgens al vergeten zijn wat je ’s avonds hebt besproken.”

2 - Zorg voor vaste contactmomenten

Je hoeft niet de hele dag op elkaars lip te zitten, maar elkaar helemaal ontlopen is evenmin gezond. Dus zorg voor vaste contactmomenten, bijvoorbeeld rondom de maaltijden. Martine: „Wij hebben afgesproken dat we elke morgen om tien uur ontbijten. Zo heeft de een de ruimte om uit te slapen en kan de ander alvast gaan sporten, zonder dat je elkaar door die verschillende ritmes helemaal misloopt.”