De RED E van Solar Team Twente is goed aangekomen in Australië
Volledig scherm
De RED E van Solar Team Twente is goed aangekomen in Australië © Solar Team Twente

Zonneauto Solar Team Twente goed aangekomen in Australië

AUDIOENSCHEDE - De zonneauto van Solar Team Twente is deze week na een reis van ruim twee weken heelhuids aangekomen in Darwin, in het noorden van Australië. Het team uit Twente staat met hun zonneauto RED E op 13 oktober aan de start van de World Solar Challenge, een race dwars door Australië.

Negentien studenten van het Saxion en de Universiteit Twente hebben een jaar lang hard gewerkt aan de auto. Zo’n zeventig uur per week zijn ze ermee bezig geweest. Op 30 augustus moest de zonneauto naar Australië. Een spannende reis. “Er zit zoveel werk in de auto en tijdens het transport kan er toch van alles misgaan”, zegt technicus Evert van der Hoek. Er was dus even angst of hun zonneauto RED E de reis goed doorstaan heeft.

Lange reis

De RED E moest 16.000 kilometer afleggen. Een reis die twee dagen langer duurde dan gepland. Bij de douane in Sydney was een half uur ingepland om de vracht te controleren, maar de Australische douane bleek hiervoor meer tijd nodig te hebben. Twee studenten zijn daarom nog extra naar Sydney gereisd om te checken of alles in orde was.

Na iets meer dan twee weken zag het Solar Team Twente hun voertuig weer. “Dat was een bijzonder moment”, vertelt Merel Oldenburg, verantwoordelijk voor de hele logistieke operatie. Van der Hoek: “Het hele team was bij de aankomst van de auto. Dat was voor iedereen spannend: hoe komt de zonneauto uit de transportbox? Gelukkig kwam de RED E helemaal heel tevoorschijn.”

Voorbereidingen

Het Solar Team Twente gaan zich de laatste drie weken voor de start verder voorbereiden op de race. Zo wordt onderzocht wat de opbrengsten van de zonnepanelen zijn in de Australische zon, de coureurs oefenen met het besturen van de zonneauto in de hitte en de teamleden rijden in volledig konvooi tijdens een racesimulatie.

World Solar Challenge

Op 13 oktober staat het team aan de start van de World Solar Challenge. Naast het Solar Team Twente doen nog vijftig internationale teams mee die 3000 kilometer dwars door Australië trekken. De race kent drie klassen, het Twentse team doet mee in de Challenger class, de Formule 1 voor zonneauto’s. Twee jaar geleden werd het team uit Twente vijfde en vier jaar geleden stond het team zelfs op het podium. Met de Red One werden ze tweede.

1Twente belde naar Australië en sprak met woordvoerder Frances van Elburg van het Solar Team Twente. Beluister het gesprek hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede