Volledig scherm
PREMIUM
Een wolf op de Veluwe pakt een prooi: een jonge ree. © Benny Pieters Faunabescherming

14 dode schapen in Emst: kregen jonge wolven hier een lesje jagen?

Een wolf heeft veertien schapen gedood in de buurt van Emst. Dat bevestigt DNA-onderzoek door de Wageningen Universiteit. Kenners houden er rekening mee dat het gaat om een roofdier uit de Noord-Veluwse roedel. Zij roepen schapenhouders op om maatregelen te nemen. ,,Dit is een treurig incident dat voorkomen kon worden.”

Emst ligt pal naast het door de provincie Gelderland aangewezen leefgebied van de wolf. Een vervolgonderzoek in november moet duidelijk maken welke wolf de aanval op zijn of haar geweten heeft. ,,Het is niet aannemelijk dat het om een zwervende wolf gaat, omdat de lokale roedel geen indringers in het eigen territorium tolereert", is de uitleg van Hugh Jansman, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. 

Volledig scherm
Het leefgebied van de wolf, zoals de provincie Gelderland het in kaart liet brengen. © Provincie Gelderland
  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe