Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld. © Thinkstock

Afschot van wilde zwijnen op Veluwe ligt op schema, ondanks hitte en droogte

Het afschot van wilde zwijnen op de Veluwe ligt op schema. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de gevolgen van de hitte en droogte minder extreem en zijn meer jongen geboren. Dat zegt secretaris Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. 

In juli zijn tot nu toe 1.260 wilde zwijnen afgeschoten. Eenzelfde aantal wordt in augustus verwacht. Opgeteld is het ongeveer 60 procent van het quotum á 4.200 zwijnen dat dit jaar mag worden afgeschoten. Naar schatting leven er ongeveer 5 duizend zwijnen op de Veluwe. In verband met de leefbaarheid heeft de provincie besloten dat de populatie moet worden teruggebracht naar 1.500.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe