Automobilist let niet op bij ongeval op A50 bij Epe en weet aanrijding maar net te voorkomen

videoWerk aan de weg kan flink link zijn. De video laat het zien: een automobilist weet maar nét een botsing met een voertuig van Rijkswaterstaat te voorkomen. 

De beelden die je ziet, zijn vannacht gemaakt op de A50 bij Epe. Bij een aanrijding op de snelweg raakten een man en zijn hond gewond. Als de weginspecteur  van Rijkswaterstaat zijn wagen 'parkeert' om wegwerkers na afloop van de hulpverlening een veilige omgeving te bieden, gaat het bijna mis. Die wagen - met een knipperende pijl - zet hij daar neer in afwachting van een botsabsorber. Dat is een apparaat  (ook met een knipperende pijl) dat de klappen opvangt als bestuurders  niet opletten. 

Volle snelheid

Voordat de absorber er is, gaat het bijna mis, laat de video zien.  De eerste passanten gaan keurig via de vluchtstrook zoals in dit geval de bedoeling is. Dan komt een automobilist in beeld die net een vrachtwagen inhaalt en pas op het laatste moment in de gaten heeft dat de rijbaan is afgesloten. 

Hij rijdt met volle snelheid op de auto van de weginspecteur af, gaat vol in de remmen en geeft een rek aan het stuur naar rechts. Daarmee voorkomt hij een ander nieuwsbericht: die van 'Auto botst op wagen weginspecteur Rijkswaterstaat'. Hopelijk blijven dan woorden als 'zwaargewond' of 'dodelijk' weg uit die krantenkop. 

Verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De botsabsorber op de A50. © Stefan Verkerk

Maar videoman Stefan Verkerk zet apparatuur daarna niet uit. Zo is te zien dat de botsabsorber een minuut later arriveert.  Als enige tijd later verkeer wat meer ruimte krijgt om langs de ravage en de hulpdiensten te rijden, is goed te zien dat de snelheid van de meeste voertuigen niet echt omlaag gaat.  Of in enkel gevallen: helemaal niet. 

Deze week vond een aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en een botsabsorber op de A28. Die is eigendom van een Lelystads bedrijf. De bestuurster van de vrachtwagen hield nekklachten over aan de botsing. Het zware voertuig werd zo'n 100 meter verplaatst door de enorme klap. Foto's - eveneens van Stefan Verkerk - laten de schade aan de absorber zien. 

Bekijk de video van de botsing met de botsabsorder onder deze foto:

Volledig scherm
De schade aan de botsabsorber bij de aanrijding op de A28 bij Nunspeet was enorm. De botsing vond eerder deze week plaats. © Stefan Verkerk

Veluwe