De schade aan de Tongerense Hei bij Epe na de aangestoken branden.
Volledig scherm
De schade aan de Tongerense Hei bij Epe na de aangestoken branden. © Brandweer Vaassen

Beelden uit vliegtuig tonen schade door aangestoken branden op Veluwe

videoDe brandweer heeft nieuwe beelden gedeeld van de schade die de aangestoken heidebranden maandag aanrichtten op de Veluwe bij Epe. Vanuit een vliegtuig is te zien hoe een gebied ter grootte van twee voetbalvelden is zwartgeblakerd.

De schade aan de Tongerense Hei bij Epe na de aangestoken branden.
Volledig scherm
De schade aan de Tongerense Hei bij Epe na de aangestoken branden. © Brandweer Vaassen

De branden ontstonden maandag nabij het Van Manenspad op de Tongerense Hei. Getuigen zagen meerdere brandhaarden en troffen ook een man op een scooter aan die er vandoor ging. Ze wilden hem nog tegenhouden, maar dat lukte niet. 

Wat wel lukte: een belangrijk deel van de kentekenplaat achterhalen. Ze schreven de cijfers en letters in het zand, waarna de politie ging meteen mee aan de slag kon en kort daarna al een 57-jarige man verdachte kon worden aanhouden

De ochtend na de brand bij Epe was ‘aan de grond’ al te zien hoeveel schade de vlammen hadden aangericht. Halverwege de Tongerense Hei, zo’n twee kilometer van de dichtstbijzijnde woning, was een gebied ter grootte van twee voetbalvelden zwartgeblakerd. De nieuwe beelden van de brandweer laten de omvang van de schade nog duidelijker zien.

‘Onbegrijpelijk’

Een bewoonster van de Vierhouterweg, die grenst aan het heidegebied, vertelde een dag na de brand al dat veel mensen niet snappen hoe snel de hei vlam vat. ,,‘s Zomers zie ik fietsers en wandelaars wel eens met een sigaret lopen. Dan kijken ze verbaasd als ik zeg dat ze dat ding uit moeten drukken. Onbegrijpelijk.’’

Bekijk hieronder de beelden van de brand:

Veluwe