Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Bejaarde bewoners Epe vechten dwangsom om permanente bewoning aan: ‘Wij zijn failliet’

Het bejaarde Epese echtpaar Meiberg zei gisteren bij de bestuursrechter in Arnhem nog steeds permanent te wonen in een recreatiewoning aan de Koeweg. ,,De woning staat al tien jaar te koop. We kunnen geen ander huis opbrengen.”

De gemeente liet in 2015 al weten dat ze een ander woonadres moesten zoeken. Een jaar later hadden ze zich ook daadwerkelijk op een ander adres laten inschrijven, maar dat was volgens hen puur formaliteit.

Ze stonden gisteren voor de rechter om te protesteren tegen een dwangsom van 5000 euro die de gemeente vanwege nieuwe illegale bewoning had opgelegd. Een eerdere dwangsom van die grootte hadden ze net afbetaald. Als het waar is dat ze onafgebroken zijn blijven wonen in de recreatiewoning, aldus de rechter, dan was de gemeente vanwege verjaring helemaal niet meer bevoegd om die laatste dwangsom te innen.

Dwangsom

De gemeente reageerde echter dat het echtpaar wel degelijk een ander woonadres heeft. ,,Uit alles blijkt dat ze in 2016 verhuisd zijn”, aldus gemeentevertegenwoordigster Boeve. Toen bleek dat ze wel weer permanent op het park verbleven, legde de gemeente weer een dwangsom op.

Aanvankelijk zei het echtpaar op zitting ook wel verhuisd te zijn. Maar toen de rechter het over de verjaring had, liet het weten altijd in de recreatiewoning te zijn gebleven.

Kale huur

In februari 2016 hadden ze een appartement toegewezen gekregen, vertelden ze, met een kale huur van 800 euro. Terwijl ze met een hypotheek zaten van ruim 150.000 euro. ,,We konden het niet opbrengen”, zei de man geëmotioneerd, zijn ogen deppend met een zakdoek.

Zijn vrouw legde uit dat ze waren gebleven met het idee te vertrekken zo gauw de recreatiewoning verkocht werd. Ze schetste een beeld van de financiële problemen. Er is inmiddels vanwege de dwangsom beslag gelegd op hun aow. Een tandartsrekening moet in acht termijnen worden afbetaald, anders lukt het niet. ,,We zijn failliet. Als twee oude mensen.”

Uitspraak

De rechter liet al doorschemeren er vanuit te gaan dat de mensen noodgedwongen al die tijd in de woning zijn blijven wonen. Dat zou betekenen dat de gemeente de laatste dwangsom niet had mogen innen. Ze meldde zo spoedig mogelijk met de uitspraak te komen.

Over de gevolgen van een dergelijke uitspraak lieten de vertegenwoordigers van de gemeente zich na afloop van de zitting niet uit. Ze benadrukten wel dat er continue op het betreffende park, Remboe Village, en op andere parken wordt gecontroleerd op illegale bewoning.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe