Volledig scherm
© dreamstime

Bejaarde uit Vaassen krijgt taakstraf voor mishandeling met wijnglas

De 79-jarige August de T. uit Vaassen is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur en het betalen van 1800 euro aan schadevergoeding. De man stak iemand met een wijnglas in het gezicht op 12 oktober vorig jaar in dorpscentrum De Wieken. Die liep daarbij blijvende littekens op.

De T. vertelde eerder dit jaar tijdens een zitting al zijn verhaal, maar zijn zaak werd uiteindelijk aangehouden om hem te laten onderzoeken. Hij gaf toen aan dat het om een noodlottig ongeval ging. Naar eigen zeggen had hij een gezellige avond in het dorpscentrum, totdat er racistische opmerkingen in zijn richting werden gemaakt.

Toen een man, volgens hem, dreigend op hem af kwam deinsde De T. achteruit en ging zijn wijnglas omhoog. Dat was niet expres. ‘Het was een ongeluk en absoluut niet mijn bedoeling om iemand letsel toe te brengen,’ zei hij.

Littekens

Maar getuigen en ook het slachtoffer vertelden een ander verhaal. De Vaassenaar zou bewust hebben toegeslagen met het wijnglas. Het slachtoffer raakte gewond aan wang en kin en de littekens zullen nooit verdwijnen.

Volgens de deskundigen mankeert De T. niks. De officier van justitie eiste twee weken geleden dan ook een werkstraf van 180 uur en een schadevergoeding van 3.400 euro. Maar de rechtbank matigde de straf gezien de hoge leeftijd van de Vaassenaar en zijn blanco strafblad.

Veluwe