Volledig scherm
Koor Jubilate Deo uit Oene gaf zaterdagavond een concert in de Tabernakel in Vaassen. Het koor werd daarbij begeleid door kamerorkest d' Accordo.

Boeiend concert Jubilate Deo in De Tabernakel

VAASSEN - In de Tabernakel in Vaassen vond zaterdagavond een bijzonder concert plaats. Het projectkoor Jubilate Deo uit Oene zong twee cantates van componist en dirigent Cor van Leeuwen, waarbij het koor werd begeleid door het kamerorkest d' Accordo.De eerste van de twee cantates beleefde een première: het stuk werd dit jaar geschreven ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het koor. Van Leeuwen schreef de cantate op teksten van Jesaja, en het was bijzonder boeiend om te horen hoe hij het publiek muzikaal meenam van dreiging en duisternis (Een volk dat in duisternis wandelt), via hoop (De nieuwe dag zal komen) naar een jubelend slotkoor (Jubel en juich!).Het orkest deed daarbij veel meer dan alleen het koor begeleiden.

In de kerstcantate 'Midden in de Winternacht' werd het publiek ook uitgenodigd mee te zingen met het themalied, dat een aantal keren terugkeerde.

Rustgevend was de Pastorale waarin het orkest de landelijke sfeer van Efrata schilderde. Maar echt muisstil werd het in de kerk tijdens het intieme Maria's Wiegelied dat alleen door de vrouwenstemmen werd gezongen. Zij werden in eerste instantie begeleid door de harp, en pas in de loop van het lied kwamen daar heel zacht de strijkers bij. Na een tussenspel, waarbij de harp verschillende instrumenten begeleidde, eindigde het Wiegelied in een fraai slotcouplet: 'Maar morgen als je groot zal zijn, zal blijken wie je werk' lijk bent: de Zoon van God.'

Met een staande ovatie bedankte het publiek de componist, het koor en het orkest.

Wie het concert heeft gemist heeft verschillende herkansingen: donderdagavond a.s. zingt het koor enkele delen uit de cantates tijdens de Sing-In in Epe. Zaterdag reizen koor en een aantal orkestleden af naar het Duitse Ohne, waar beide cantates worden gezongen. En ten slotte wordt het programma herhaald op kerstavond (24 december om 19.30 uur) in Oene. Aan dit laatste concert in het jubileumjaar van het koor zal ook het kinderkoor De Jonge Stem meewerken.

Veluwe