Volledig scherm
Dorpscentrum De Wieken Vaassen ondergaat een grote verbouwing en zal in de toekomst als ‘De Industrie’ door het leven gaan. © Hans van de Vlekkert


‘Het wordt nog wat in Vaassen’

Vaassense bouwvakkers werken deze zomer stug door om het horecagedeelte van Dorpscentrum De Wieken aan het begin van het nieuwe sportseizoen 2019 - 2020 te kunnen opleveren. De renovatie staat in het teken van de uit Vaassen verdwenen industrieën onder de naam ‘De Industrie’.

Het wordt geen kantine voor arbeiders die er hun twaalfuurtje nuttigen zoals destijds bij Vulcanus en de Aluminium Industrie. Wel worden er levensgrote zwart-witfoto’s op een muur afgebeeld en zullen er meubels staan die aan deze tijd doen herinneren. Moderne kleuren en een moderne inrichting staan daarmee in schril contrast. Eigentijds, sfeervol, gezellig, knus, toegankelijk, passend bij het ‘nieuwe’ Vaassen. Dat is wat ‘De Industrie’ zal worden, wat het project belooft en wat de Vaassenaren hopen. Ook al moet er tijdens de bouwvak worden doorgewerkt om het project voor het begin van het nieuwe sportseizoen gereed te hebben, vandaag ligt het werk stil. Nadat het Vaassens Fanfarecorps er zijn laatste repetitie heeft gehouden, zijn de deuren afgelopen maandag voor bezoekers gesloten en hebben werklieden het heft in handen genomen.

‘Klusjesman’ Sjaak Bouwmeester veegt de vloer zodat er volgende week in de aangrenzende Beukezaal toch kan worden gebridged en de toiletten via de toekomstige ‘De Industrie’ toegankelijk zijn. Zelfs is er een noodbar ingericht voor koffie en een drankje. ,,Er komt een houten stamtafel, een verrijdbaar scherm om de ruimte naar believen in te kunnen delen, een nieuwe bar met een achterkant van repotegeltjes.” Bouwmeester: ,,Het moet voor jong en oud aantrekkelijk worden. Pas op,” roept hij waarschuwend. ,,De muren zijn gisteren gestuct!” 

Met een blik naar buiten wijst hij naar het plein dat opnieuw bestraat is met tafels en banken langs de kant. De hoek van de Jan Mulderstraat en de Houtzagerstraat heeft een metamorfose ondergaan, die het aanzien van een plein oplevert. Geen Place de la Concorde, eerder een Place du Moulin of, in echt Voassens: Meule Ploatse. Rechts de ingang van De Wieken, er tegenover een parkeerplaats en links Daams molen met een gezellig terras. Twee horecagelegenheden vlak naast elkaar, is dat niet wat veel? Volgens Bouwmeester is het tegendeel het geval en wordt er goed samengewerkt. ,,We versterken elkaar en maken af en toe gebruik van elkaars spullen. Soms staat het plein vol motorfietsen van een club die bij de buren is neergestreken, soms lenen we onze tafels en stoelen uit.” 

Uitbater en overbuurman Eric Velthuis van het theehuis bij Daams Molen is ook best tevreden met de renovatie bij De Wieken.,,We hebben een goede band met elkaar”, zo bevestigt hij de ontstane samenwerking. Een passerende Vaassenaar over de renovatie zegt: ,,Het was een beetje oubollig en de foto’s zien er ontzettend mooi uit. Het wordt nog wel wat met Vaassen.”

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe