Maarten van Rossum in Vaassen (links) en Willem van Oranje in Dordrecht (rechts): ken jij ze beiden?
Volledig scherm
PREMIUM
Maarten van Rossum in Vaassen (links) en Willem van Oranje in Dordrecht (rechts): ken jij ze beiden? © Rob Voss / ANP

De geschiedenis van het platteland wordt met dedain bekeken: ‘Hou daarmee op’

Oost-Nederland kent Willem van Oranje en de Nederlandse geschiedenis (of is die vooral Hollands?). Maar herkennen we Karel van Gelre en Maarten van Rossum? Weten we dat het oosten, voordat Nederland bestond, bijna één land was en er toen ook al antipathie tegen de Randstad bestond? Een reis naar het verleden.

7 reacties

 • Christa Stijf Kamphorst - stijf

  1 week geleden
  Ik heb 23 jaar in Vaassen gewoond tuurlijk ken ik Maarten van Rossem en nee ik ben geen boerin maar als ik er wel 1 was zou ik er trots op zijn leven het oosten van het land
 • Andre Eggerding

  1 week geleden
  @ JM Schinkel, waar haal jij de wetenschap vandaan dat de plattelanders in de Randstad( ik woon op het platte land in het Groene Hart) er slechter aan toe zijn dan de de inwoners in het Oosten van het land. Wie heeft daar onderzoek naar gedaan of probeer je weer te provoceren?
 • JM SCHINKEL

  1 week geleden
  Ik ben nog steeds blij dat ik niet in het westen woon , niet in een grote stad en dat ik er naar toe kan gaan als het nodig is en weer naar de ruimte en rust terug kan . Andersom is het veel lastiger . Afstanden betekenen niks sinds we de auto hebben , we hebben ook tv , ( hoge) scholen ) en zijn minstens net zo wijs als de grootstedeling . Als er een kloof is , is het met fysiek en psychisch welzijn . Daarop liggen we voor .
 • A Brinkman

  1 week geleden
  @S. Van Lunenburg, wil je hiermee nu werkelijk beweren dat er alleen boeren in het oosten van het land wonen? Kom op man! En diee oosterlingen weten meer van wat er in de steden gebeurt dan stadsmensen ooit van het platteland zullen weten! Alleen al het feit dat jij alleen over boeren praat zegt al genoeg!
 • Erik Biesemaat

  1 week geleden
  Hoe vaker we het over de kloof stad-platteland hebben, hoe meer men erin gaat geloven. Het is een gecreëerde tegenstelling. Ik ben een trotse oosterling maar ik kom ook graag in de grote stad. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben altijd wel blij als ik weer in de rust van de mooie Achterhoek terug ben, dat dan weer wel.
 1. Padel in Heerde definitief van de baan na handtekeningenactie en nieuw advies? ‘Je zou er maar naast wonen’
  PREMIUM

  Padel in Heerde definitief van de baan na handteke­nin­gen­ac­tie en nieuw advies? ‘Je zou er maar naast wonen’

  Een tennisclub in Heerde wil dolgraag nieuwe padelbanen aanleggen, maar buurtbewoners verzetten zich daar tegen. Gisteren werden er 117 handtekeningen van omwonenden die tegen de komst van de banen zijn aangeboden aan wethouder Stephan Nienhuis. Bovendien is er een nieuw advies waarin staat dat padelbanen 100 tot 160 meter van omliggende huizen moeten komen. Betekent dit het einde van de plannen in Heerde?