Volledig scherm
PREMIUM
De Ondernemersvereniging Epe plaatst elk jaar zo'n 400 kerstbomen in het winkelgebied van die plaats. Ook ondernemers die geen lid zijn van die vereniging hebben baat bij deze versiering van het centrum. Met een BIZ-heffing wordt een halt toegeroepen aan deze ‘free-riders’. © Hans van de Vlekkert

Deze belasting voor winkeliers in Epe moet einde maken aan ‘freeriders’

Ondernemers in Epe en Vaassen moeten allemaal evenredig bijbetalen aan investeringen in de winkelgebieden. Daarvoor wil gemeente Epe een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) instellen.

Het plan is gemaakt in samenspraak met de ondernemersverenigingen van Epe en Vaassen. Een BIZ maakt het voor ondernemers mogelijk gezamenlijk te investeren, waarbij alle ondernemers binnen een afgebakend gebied verplicht worden mee te betalen. Zo kan er een eind komen aan een grote ergernis bij veel ondernemersverenigingen. Namelijk dat ‘freeriders’ wel de vruchten plukken van investeringen door deze ondernemersverenigingen, maar niet de lasten dragen.

 1. ‘Stuurfoutje’ lijkt oorzaak van ongeluk waarbij brandweerwagen in greppel eindigde bij Emst

  ‘Stuurfout­je’ lijkt oorzaak van ongeluk waarbij brandweer­wa­gen in greppel eindigde bij Emst

  Het incident waarbij een waterwagen van de Apeldoornse brandweer dit weekeinde in een greppel terecht kwam, is vermoedelijk ‘een noodlottig stuurfoutje’ geweest. ,,Het staat los van het ongeluk in 2017 in Apeldoorn, toen er een waterwagen op de Vosselmanstraat kantelde’’, zegt Mark Bosma, woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. ,,Het was wel waar wij ook direct aan dachten.’’
 2. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
  PREMIUM
  Video

  Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

  Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.

Veluwe