Volledig scherm
Elisa Dul uit Oene gaat begin februari naar de Nederlandse schaatskampioenschappen voor 14- en 15-jarigen. Onlangs was ze op uitnodigging van de Russische schaatser Guljajev in Kolomna. Na een massastart met negentien deelnemers eindigde ze daar als eerste. foto Hans van de Vlekkert

Dul verrast met derde plaats

OENE / DEVENTER - Elisa Dul uit Oene heeft een veelbelovende start op het schaatsijs gemaakt, afgelopen weekeinde. Dul, net achttien jaar oud, deed mee aan de wedstrijden om de IJsselcup in Deventer en maakte indruk op de 1000 meter.

Daarop werd zij derde met een dik persoonlijk record van 1.19,81 minuten. Dul, eerstejaars A-junior, moest alleen de senioren Bo van der Werff (1.18,63) en Janine Smit (1.19,70) voor laten gaan.

De 1000 meter telde niet mee voor de strijd om de IJsselcup, maar werd verreden als bijnummer. De 500 meter en de 1000 meter telden wel voor het eindklassement mee. Op die afstanden reed Dul naar behoren. De kortste afstand rondde ze in 41,13 seconden, waarmee ze als zeventiende eindigde. Op de 1500 meter werd ze negentiende in 2.06,78 minuten.

Belangrijker dan de noteringen in het klassement met de senioren, was dat Dul op de 500 meter als tweede juniore eindigde en op de 1500 meter als derde juniore. Haar derde plek op de 1000 meter was bijna vanzelfsprekend de beste juniorentijd.

Dul was na afloop tevreden. ,,Dit was mijn eerste echt belangrijke schaatswedstrijd van het seizoen. Met name de derde plaats op de 1000 meter was natuurlijk mooi. Ook wel gek hoor, om ineens tussen de toppers te staan die al in het verleden al worldcup-wedstrijden hebben gereden."

Over twee weken wacht voor Dul de volgende uitdaging dit schaatsseizoen. Ze hoopt zich tijdens de KNSB Cup in Groningen dan te plaatsen voor de Junioren World Cup-wedstrijden in Minsk, in het weekeinde van 26 en 27 november. ,,En begin december is dan volgens mij het NK Sprint voor junioren." Na deze toernooien, hoopt Dul zich later in het seizoen nog te kwalificeren voor het NK Afstanden voor senioren. ,,Het zou mooi zijn als ik daar minimaal één afstand zou mogen rijden."

Elisa Duls plaatsgenoot Tiemen van der Kolk, tweedejaars A-junior, was ook actief tijdens de IJsselcup in Deventer, maar hij had weinig geluk. Op de enige afstand waarop hij in actie kwam, de 1000 meter, werd hij gediskwalificeerd na twee valse starts.

Veluwe