Volledig scherm
© ANP XTRA

Echtpaar uit Epe hoeft dwangsom niet te betalen voor permanente bewoning

Een bejaard echtpaar uit Epe hoeft geen dwangsom op te hoesten van vijfduizend euro die de gemeente had opgelegd vanwege permanente bewoning van hun recreatiewoning aan de Koeweg. De bestuursrechter oordeelde deze week dat de gemeente vanwege verjaring niet meer bevoegd was tot de invordering. 

De gemeente had beslag gelegd op de AOW-uitkering van de echtelieden. De rechter zegt er in haar vonnis van uit te gaan dat die situatie wordt hersteld en dat het teveel betaalde bedrag zo snel mogelijk wordt teruggestort.

Op de zitting vorige week in Arnhem verklaarden de echtelieden sinds 2001 onafgebroken in de recreatiewoning te hebben gewoond. Ze moesten weliswaar van de gemeente in 2015 een ander woonadres zoeken en hebben zich een jaar later ook daadwerkelijk elders laten inschrijven, maar ze zeiden dat dit puur uit formaliteit was.

Voortdurende overtreding

Dat betekent dat de gemeente vervolgens geen nieuwe overtredingen heeft geconstateerd, maar dat sprake was van een voortdurende overtreding. Daarmee is de termijn om dwangsommen te kunnen verbeuren verjaard.

Gevolg van de uitspraak is wel dat de gemeente er ondertussen toe is overgegaan de echtelieden opnieuw aan te schrijven en te sommeren een ander adres te vinden, omdat ze in overtreding zijn. Kortom, alles begint weer van voren af aan, bevestigt de vertegenwoordiger van de gemeente die bij de zitting was.

De echtelieden zeggen financieel aan de grond te zitten. Ze wilden destijds wel verhuizen, vertelden ze bij de bestuursrechter, maar de recreatiewoning staat al tien jaar te koop en ze kunnen geen geld voor een ander huis opbrengen. ,,We zijn failliet. Als twee oude mensen”, zei de vrouw.

Veluwe