Een mogelijke brandstichter werd opgepakt na een heidebrand op de Tongerenseheide.
Volledig scherm
Een mogelijke brandstichter werd opgepakt na een heidebrand op de Tongerenseheide. © News United/stefan verkerk

Eis: vier jaar cel voor man (58) uit Emst voor brandstichting op Tongerenseheide

Tegen een 58-jarige inwoner van Emst is gisteren een gevangenisstraf van vier jaar geëist voor het stichten van brand op het Van Manenspad bij de Tongerenseheide in die plaats, afgelopen mei.

De brandweer moest met man en macht uitrukken om de zich door de wind snel verspreidende brand te blussen en te voorkomen dat woningen in vlammen opgingen. Een kurkdroog natuurgebied van 10 hectare, vergelijkbaar met de grootte van vijftien voetbalvelden, ging in vlammen op. Eigenaar Geldersch Landschap verwacht dat het zes jaar duurt voor de natuur zich daar heeft hersteld.

De verdachte ontkende gisteren op de rechtszitting in Arnhem dat hij de brand heeft gesticht.

Een man en een vrouw die een fietstocht over de heide maakten, vertelden de politie dat ze door een verrekijker zagen hoe een man met een scooter de heide op verschillende plekken in brand stak. Ze zagen vlammen en rook. De brandstichter, die een integraalhelm droeg, kwam vervolgens hun kant op. Ze probeerden hem vergeefs tegen te houden, maar zagen wel een deel van het kenteken. Ze schreven het met een tak in het zand en sloegen alarm.

Kenteken

Onderzoek naar het kenteken leidde naar de woning in Emst waar de verdachte verbleef. De man en zijn scooter, die nog warm was, voldeden aan de omschrijving van de getuigen. Hij verzette zich zodanig bij zijn aanhouding dat de pepperspray eraan te pas moest komen.

De verdachte, die inmiddels bijna tweehonderd dagen vastzit, zegt dat hij die dag met de scooter naar Epe was gegaan om te tanken en om sigaretten en bier te kopen. Op de terugweg was hij onder een eikenboom gaan liggen om het bier op te drinken. Camerabeelden van het tankstation en de supermarkt ondersteunen dit niet. Uitgelezen telefoongesprekken met zijn zus lijken erop te wijzen dat hij nog heeft geprobeerd een bonnetje van het tankstation te organiseren.

De officier ziet voldoende bewijs en verwijt de man dat hij met de brandstichting levensgevaar heeft veroorzaakt voor omwonenden. Een bewoner heeft de vlammen tot 30 meter bij zijn woning zien komen. De advocaat vindt dat het onderzoek niet zorgvuldig is gebeurd en vroeg vrijspraak bij gebrek aan bewijs.

Uitspraak: over twee weken.

Veluwe