Volledig scherm
Elisa Dul uit Oene gaat begin februari naar de Nederlandse schaatskampioenschappen voor 14- en 15-jarigen. Onlangs was ze op uitnodigging van de Russische schaatser Guljajev in Kolomna. Na een massastart met negentien deelnemers eindigde ze daar als eerste. foto Hans van de Vlekkert

Elisa Dul debuteert in World Cup met winst

MINSK/OENE- Schaatstalent Elisa Dul heeft zich afgelopen weekeinde bij haar eerste World Cup-wedstrijden voor junioren, direct laten gelden.

Dul won het onderdeel massastart bij wedstrijden in het Wit-Russische Minsk.

Dul kwam op vier onderdelen in actie. De massastart won ze met onverwacht veel overwicht. "Ik verwachtte dat het met de Chinese en de Italiaanse deelneemsters wel een felle sprint zou worden, maar uiteindelijk reed ik zo langs hen heen en kwam ik met voorsprong over de meet. Dat ik won was wel heel gaaf. Had ik niet verwacht en het maakte mijn eerste World Cup-deelname natuurlijk extra leuk."

Ook op de teamsprint leek Dul met haar ploeggenoten op weg naar een mooie notering. "Het leek goud of zilver te worden, totdat ik mijn schaats in een gleuf zette en onderuit ging. Rusland won uiteindelijk." Op de 1000 werd Dul zesde in een tijd van 1.20,91 minuten. Op de 500 meter ondervond ze nog wat hinder van de val in de teamsprint, wat resulteerde in een 18e plek met een tijd van 41.14 seconcden.

Komend weekeinde wacht voor Dul een volgende uitdaging: het Nederlands kampioenschap sprint voor junioren, op de ijsbaan in Enschede.

Veluwe