Volledig scherm
Actiecomite dat zich verzet tegen de komst van de zendmast aan de Schaverenseveldweg. © Kevin Hagens

Emster zendmast in andere achtertuin valt niet in goede aarde

De zendmast die KPN in het buitengebied bij Emst in de gemeente Epe wil plaatsen, is niet bepaald populair. Een actiegroep toonde zich al een fel tegenstander van de mast op camping Reina's Hoeve. Nu komt een bewoner van het Pollense Veen ook in opstand tegen de mast.

Actiecomité Zendmastprotest Schaveren meldde in haar 'enthousiasme' onlangs wel een betere locatie te weten voor de UMTS-mast in Emst. Dat viel niet helemaal goed bij ir. Robbert van Duin, bewoner van de Pollenveenseweg. Hij laat in een brief aan b en w van Epe weten dat het Pollense Veen evenmin een goede plek is voor de mast en zo mogelijk nog een slechtere keuze dan Reina's Hoeve. 

'Gezondheidsrisico's'

Met name de natuurlijke en culturele waarden maken dit gebied volgens hem nog minder geschikt. Van Duin: ,,En ook hier worden mensen, bewoners en toeristen, getroffen door mogelijke gezondheidsrisico's. Tevens leidt de landschappelijke inpassing in het Pollense Veen, een 40 meter hoge mast, ook hier tot visuele hinder.''

'Geen leuke zet'

Van Duin vond het opperen van de alternatieve locatie niet zo'n leuke zet van het actiecomité Zendmastprotest Schaveren. ,,Dat heb ik hen ook laten weten.'' Jos Weemaes van het actiecomité snapt de onvrede van Van Duin. ,,Wij moeten en willen ons ook helemaal niet bezighouden met alternatieve locaties aandragen. Dat moet KPN maar zelf regelen. Het was onhandig van ons dat wij ons hebben uitgelaten over mogelijke alternatieven. Wij willen de mast niet in onze tuin en snappen dat buren de mast ook niet in hun tuin willen. Ons belang is dat de mast hier niet in de buurt komt en ik snap heel goed dat andere mensen dat ook niet willen.'' Dat laatste beaamt Van Duin en benadrukt hij met de brief aan de gemeente Epe. ,,Voor er beslissingen over de mast worden genomen, kan het geen kwaad dat ik mijn standpunt ook vast duidelijk weergeef.''

Commissievergadering

In de commissievergadering in Epe kwam de plaatsing van een zendmast in Emst gisteravond ook aan de orde dankzij een tweetal insprekers. Zij vroegen de gemeenteraad zich opnieuw te beraden over het zendmastenbeleid van de gemeente. Besluiten worden gebaseerd op beleid uit 2009, maar de insprekers geven aan dat de wereld aan verandering onderhevig is en dat het beleid aanpassing verdient. ,,De straling van masten is een soort van het nieuwe roken, asbest, vet en suiker. Verander het beleid, bekijk hoe we goed met dit probleem van de toekomst moeten omgaan'', zei inspreker André Donker, doelend op mogelijke schadelijke gevolgen van straling door masten op de gezondheid van mensen. De gemeenteraad nam het verhaal van de insprekers ter harte en komt middels schriftelijke vragen van diverse fracties op het onderwerp terug.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe