Volledig scherm
foto ter illustratie. Brandweerlieden blussen na bij een natuurbrand op de hei bij het Drentse Wateren. © ANP

Epe damt risico's natuurbrand verder in

Een brandsingel bij het Dellenpark en een nieuwe aansluiting voor het rustgebied Eperholt. Daarmee verkleint de gemeente Epe de risico's op een onbeheersbare natuurbrand.

Voor de beide maatregelen heeft het gemeentebestuur bijna 25.000 euro beschikbaar. De bereikbaarheid en berijdbaarheid van van het gebied worden hierdoor verbeterd. Door de aanleg van een brandsingel van loofhout in het Dellenpark worden de risico's verkleind voor kwetsbare delen van het bosgebied. Het betreft de strook bij het hertenkamp en de Norelbosweg.  Het Eperholt is vlakbij restaurant De Ossenstal. Het Eper gemeentebestuur heeft vorige maand ingestemd met het plan.

De twee maatregelen vloeien voort uit een top 7 van maatregelen om het risico op onbeheersbare bosbranden in de gemeente te verkleinen. Die lijst is al in 2013 opgesteld door de gemeente. Bovenaan stond op de lijst het intensiveren van de communicatie over risico's op natuurbranden. Dat is door de gemeente verder ontwikkeld. 

Naambordjes

Ook zijn bij de natuurgebieden in de gemeente aanduidingsborden met de namen van specifieke locaties geplaatst. Gemakkelijk voor zowel recreanten en inwoners als hulpdiensten. 

In samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen voor recreatieondernemers die hun gasten en bezoekers goed informeren en waarschuwen over de risico's en regels op hun bedrijven om (natuur)branden te voorkomen. Vijf jaar op rij is een ondernemer beloond met een cheque van 2.500 euro voor zijn of haar inspanningen op dit gebied. Of deze actie wordt voortgezet moet nog blijken na een evaluatie. 

 1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
  PREMIUM

  Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

  Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.
 2. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
  PREMIUM
  video

  Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

  Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

Veluwe