Volledig scherm
foto ter illustratie. Brandweerlieden blussen na bij een natuurbrand op de hei bij het Drentse Wateren. © ANP

Epe damt risico's natuurbrand verder in

Een brandsingel bij het Dellenpark en een nieuwe aansluiting voor het rustgebied Eperholt. Daarmee verkleint de gemeente Epe de risico's op een onbeheersbare natuurbrand.

Voor de beide maatregelen heeft het gemeentebestuur bijna 25.000 euro beschikbaar. De bereikbaarheid en berijdbaarheid van van het gebied worden hierdoor verbeterd. Door de aanleg van een brandsingel van loofhout in het Dellenpark worden de risico's verkleind voor kwetsbare delen van het bosgebied. Het betreft de strook bij het hertenkamp en de Norelbosweg.  Het Eperholt is vlakbij restaurant De Ossenstal. Het Eper gemeentebestuur heeft vorige maand ingestemd met het plan.

De twee maatregelen vloeien voort uit een top 7 van maatregelen om het risico op onbeheersbare bosbranden in de gemeente te verkleinen. Die lijst is al in 2013 opgesteld door de gemeente. Bovenaan stond op de lijst het intensiveren van de communicatie over risico's op natuurbranden. Dat is door de gemeente verder ontwikkeld. 

Naambordjes

Ook zijn bij de natuurgebieden in de gemeente aanduidingsborden met de namen van specifieke locaties geplaatst. Gemakkelijk voor zowel recreanten en inwoners als hulpdiensten. 

In samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen voor recreatieondernemers die hun gasten en bezoekers goed informeren en waarschuwen over de risico's en regels op hun bedrijven om (natuur)branden te voorkomen. Vijf jaar op rij is een ondernemer beloond met een cheque van 2.500 euro voor zijn of haar inspanningen op dit gebied. Of deze actie wordt voortgezet moet nog blijken na een evaluatie. 

Veluwe