Volledig scherm
Heerde heeft een aanlijnplicht ingevoerd voor een groot deel van de Renderklippen. © archief Henri van der Beek

Epe denkt ook na over aanlijnplicht voor honden op Renderklippen nu Heerde die heeft ingevoerd

Nu de gemeente Heerde paal en perk stelt aan het uitlaten van honden op de Renderklippen, is ook de gemeente Epe gedwongen na te denken over haar beleid. Mogelijk gaat Epe daarom op haar grondgebied de teugels ook wat strakker aantrekken.

Op het Heerder gedeelte van het natuurgebied gelden sinds vorige week nieuwe regels voor het uitlaten van honden. In veruit het grootste gedeelte is het voortaan verplicht om honden aangelijnd te houden, waar honden voorheen los mochten lopen. Een klein gedeelte - de speelweide - is zelfs helemaal verboden voor honden, omdat daar veelal kinderen spelen.

In het Eper deel van het gebied gold ‘in principe’ altijd al een aanlijnplicht. Maar loslopende honden werden gedoogd. ,,Omdat de gemeente Heerde het Heerder gedeelte van de Renderklippen had aangewezen als losloopgebied en de gemeentegrens niet zichtbaar is in dit gebied’’, laat de afdeling communicatie van de gemeente Epe weten. Nu Heerde de regels heeft veranderd, overweegt ook Epe de teugels weer wat strakker aan te trekken: ,,We bezien nog of we ons huidige (gedoog)beleid handhaven.’’

Bijtincindenten

Aanleiding voor de gemeente Heerde om de aanlijnplicht in te voeren, was onder meer een reeks bijtincidenten. Zo werd de schaapskudde van Lammert Niesing meerdere keren aangevallen door loslopende honden. Burgemeester Jacqueline Koops van Heerde vond het nodig ‘om kinderen, anderen en schapen te beschermen’.

De schaapskooi van de kudde staat op het grondgebied van Heerde. Die gemeente heeft nu een relatief klein gedeelte van de Renderklippen aangewezen als losloopgebied. Daar geldt wel een maximum van drie honden per persoon. Het losloopgebied van Heerde grenst aan het grondgebied van Epe.

Bekijk op onderstaande interactieve kaart waar je je hond nog mag uitlaten:

Veluwe