Volledig scherm
© ANP

Epe gaat door met starterslening

EPE - De Starterslening in Epe wordt voortgezet. Het gemeentebestuur hoopt er op die manier mede voor te zorgen dat jongeren in de gemeente blijven wonen en dat jongeren van buiten de gemeente zich in Epe vestigen.

Op dit moment is er nog budget voor tien starterleningen. De lening kan maximaal 20.000 euro bedragen. ,,We willen jongere inwoners graag in de gemeente houden'', stellen burgemeester en wethouders. ,,Betaalbaar wonen is dan een voorwaarde. Een starterslening geeft jongeren een steuntje in de rug bij de aankoop van hun eerste woning.''

Het college besloot onlangs al dat deze starterslening blijft bestaan. Maar omdat de regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn gewijzigd, wijzigt de starterslening ook.

De starterslening bestaat voortaan uit twee delen: een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost (de starterslening) en een leningdeel dat oploopt (de combinatielening). Hypotheken moeten namelijk vanaf het begin worden afgelost om recht op hypotheekrenteaftrek te houden. Met de combinatielening wordt aan deze eis voldaan.

Fiscaal aftrekbaar
De starterslening blijft daardoor de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Uit de combinatielening wordt de verplichte aflossing van de starterslening 'betaald'. Hiervoor geldt geen hypotheekrenteaftrek. De starterslening met combinatielening geldt voor alle aanvragen na 1 oktober 2016 en voor eerdere aanvragen waarbij de akte passeert na 1 januari 2017.

Nieuwe startersleningen worden gefinancierd uit aflossingen van bestaande startersleningen. Als het budget op is, kan de gemeente geen leningen meer verstrekken. Er bestaat dus geen recht op een lening. Het budget is leidend. Op dit moment is er nog 213.000 euro beschikbaar.

Veluwe