Een wild zwijn.
Volledig scherm
Een wild zwijn.

Epe gaat zwijnen in het dorp afschieten

Wilde zwijnen die zich ophouden binnen de bebouwde kom van Epe, worden binnenkort afgeschoten. Dat heeft de gemeente besloten in overleg met de korpschef van de politie. De bedoeling is om het afschieten voornamelijk 's nachts uit te voeren.

Ondanks de plaatsing van een kilometerslang wildraster aan de noordzijde van Epe, blijven wilde zwijnen oprukken richting de dorpskern.

Onderweg wroeten ze tuinen en bermen kapot. In eerste instantie koos de gemeente ervoor de varkens op een diervriendelijke manier uit de bebouwde kom te verdrijven. Bijvoorbeeld door het gebruik van een alarmpistool. Maar omdat deze aanpak niet het gewenste effect had, is besloten om zwaarder geschut ter hand te nemen. De komende periode moet actief worden gejaagd op zwijnen die zich ophouden in de bebouwde kom.

Op het gemeentehuis gingen ze ervan uit dat het kilometerslange zwijnenwerend raster dé oplossing was tegen de oprukkende varkens.

Maar sinds het hekwerk in 2016 geplaatst werd, is de overlast niet afgenomen. Volgens de gemeente komt dat doordat bezoekers al dan niet bewust de poorten van het raster open zetten. Ook zou het raster op tientallen plaatsen kapot geknipt zijn door vandalen.

Geluiddemper

Om te voorkomen dat de inwoners overlast ervaren, is bij de politie een aanvraag ingediend voor het gebruik van een geluiddemper. Dat is echter afgewezen. Als reden is opgevoerd dat de jager die de afschot moet verrichten niet in dienst is bij de gemeente Epe. Daar is inmiddels echter verandering in gebracht. De gemeente heeft daarom bezwaar gemaakt tegen de afwijzing. Of er eventueel ook zonder geluiddemper wordt geschoten, is niet duidelijk. De gemeente kon gisteren niet inhoudelijk reageren op vragen van deze krant.

Het is overigens niet de eerste keer dat de gemeente Epe besluit om de wilde zwijnen binnen de bebouwde kom af te schieten. Dat is in 2011 ook gebeurd. Een klein aantal zwijnen is destijds binnen de bebouwde delen van Epe afgeschoten.

Veluwe