Volledig scherm
© Bert Jansen

Epe raakt voordeeltje regiotaxi kwijt

EPE - Inwoners van de gemeente Epe hebben de afgelopen jaren veel goedkoper gebruik kunnen maken van het regiotaxivervoer dan inwoners van omliggende gemeenten. Dat zegt burgemeester Hans van der Hoeve op schriftelijke vragen van het CDA. De plaatselijke fracte stelde daarin de tariefsverhoging voor 2017 ter discussie.

In januari 2017 neemt PlusOV het regiotaxivervoer (Wmo-vervoer) over en in augustus 2017 het overige gemeentelijke vervoer (onder andere leerlingenvervoer en vervoer naar dagbesteding). De regionale vervoerscentrale PlusOV is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. De prijsberekening gaat dan niet meer in zones maar per kilometer.

In de gemeente Epe zijn de zones veelal groter dan in de andere gemeenten. Het omzetten van zones naar kilometers voor inwoners uit Epe die meer dan 20 kilometer (enkele reis) reizen, pakt daardoor financieel nadelig uit.

,,Dit is vanaf het begin duidelijk geweest'', reageert Van der Hoeve namens het college van B en W. ,,En hierover is ook gecommuniceerd naar u als raad. Eigenlijk is het zo dat inwoners uit Epe tot 1 januari 2017 voordeliger hebben gereisd dan inwoners uit de andere deelnemende gemeenten. Deze scheefheid wordt nu rechtgetrokken. De tarieven, gebaseerd op de landelijke OV-tarieven, zijn onlangs regionaal vastgesteld, waardoor nu duidelijk is wat de hoogte van de stijging zal zijn.''

Veluwe