Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Epe wil cameratoezicht bij basisscholen, in strijd tegen vandalisme

De gemeente Epe wil met cameratoezicht haar schoolgebouwen gaan beschermen tegen inbrekers en vandalen. Daarvoor wil ze acht mobiele camerasystemen aanschaffen ter waarde van 35.000 euro. Nu wordt jaarlijks nog gemiddeld 25.000 euro uitgegeven aan het herstel van schade aan schoolgebouwen.

De camera’s zouden een preventieve werking kunnen hebben, maar de gemeente denkt ook dat de kans groter is dat bij aangerichte schade de daders kunnen worden opgespoord. Onderwijswethouder Erik Visser: ,,We zijn zuinig op onze schoolgebouwen. Bovendien willen we dat de kinderen, de leerkrachten en andere werknemers zich er veilig kunnen voelen.’’

Quote

We willen dat de kinderen, de leerkrach­ten en andere werknemers zich er veilig kunnen voelen

onderwijswethouder Erik Visser

Het is niet zo dat de camera’s allemaal meteen ergens worden opgehangen. ‘Uitgangspunt is dat de camera’s daar in worden gezet waar inbraak of vernieling aan de orde is’, stelt het college van burgemeester en wethouders. ‘Voor zowel scholen als andere gemeentelijke gebouwen geldt dat eerst andere middelen geprobeerd worden alvorens wordt besloten tot inzet van camera’s.’ 

Hangjongeren

Bij de schoolpleinen hangen bijvoorbeeld bordjes die duidelijk maken dat het schoolplein buiten schooltijden verboden toegang is. Daarnaast brengen agenten, boa’s en jongerenwerkers volgens de gemeente regelmatig een bezoekje aan schoolterreinen waar jongeren rondhangen. Als aanvulling op deze maatregelen kunnen de camerasystemen worden ingezet.

Epe heeft al drie camerasystemen, maar wil er dus nog eens acht bij kopen. Daarvoor moet 35.000 euro worden vrijgemaakt. Omdat er nu jaarlijks gemiddeld 25.000 euro aan schadeherstel wordt uitgegeven, is die investering volgens wethouder Visser legitiem. De gemeente Epe telt in totaal zo’n twintig basisscholen, en het RSG Noordoost Veluwe.

Privacy

Om niet in de problemen te komen met de privacywetgeving moeten scholen waar gebruik wordt gemaakt van de camera’s een protocol ondertekenen. Daarin staat dat de beelden die worden gemaakt, alleen bekeken mogen worden op verzoek van de politie. 

Quote

We gaan heel zorgvuldig met de beelden om

Onderwijswethouder Erik Visser

Ook wordt in het protocol vastgelegd wie de beelden mogen bekijken en hoe lang ze mogen worden bewaard. ,,We gaan dus heel selectief en zorgvuldig met deze beelden om’’, zegt wethouder Visser. Het is een goed middel om inbraak en vandalisme te voorkomen. Mocht daarvan toch sprake zijn, dan vergroot cameratoezicht in elk geval de pakkans. Dat is ons de investering wel waard.’’

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe