Volledig scherm
Lelystad Airport. © ANP

Epenaar roept op tot mail-actie tegen vliegroutes

Drie jaar geleden verhuisde Gelle Klein Ikkink (60) vanwege de herrie vanuit de binnenstad van Den Haag naar Epe. Voor zijn rust. ,,En dan nu dit!",  zegt hij met afschuw over de plannen met vliegroutes over de Veluwe van en naar vliegveld Lelystad. Klein Ikkink is deze week begonnen met een mail-actie, waarbij hij andere verontrustte bewoners oproept te mailen met kamerleden.

,,Dit is me rauw op het dak gevallen. Pas in juni werden de vliegroutes bekend, daarna was ik op vakantie en in augustus begonnen de consequenties in volle hevigheid tot me door te dringen. " Gelle is bij de informatie-bijeenkomsten in Zwolle, Steenwijk ('daar woont mijn vader') en Apeldoorn geweest. ,,Het lijkt wel alsof het verzet met elke bijeenkomst groeit. Gisteren in Apeldoorn was er behoorlijk veel tumult".

Dijksma zelf

De Epenaar vindt het raar dat er vanuit het ministerie bij 'zo'n gevoelig dossier' alleen een projectleider en iemand van defensie gestuurd is. ,,Ik vind dat van minachting van het publiek spreken. Daar had Sharon Dijksma zelf moeten staan". Hij ergert zich aan de manier waarop gespreksleider Hans Alders 'de impact van het geluid bagatelliseert'.  

Herrie

,,Als ik hier in Epe thuis werk dan vliegen er vliegtuigen over op 5 km hoogte. Daar heb ik geen last van, maar ik hoor ze wel. Als je dan op 1800 meter vliegt, dan is dat echt herrie. Wie iets anders beweert heeft geen gelijk. En als je dan hoort dat Dijksma nu zegt dat vliegtuigen na Zwolle eerder mogen opstijgen en onder omstandigheden op 2700 meter over de Veluwe kunnen vliegen, dan is dat een dode mus. Bij dat opstijgen zullen ze alleen maar meer gas moeten geven en dus voor extra lawaai zorgen".

Mailen met kamerleden

Omdat een actiegroep als 'Red de Veluwe' volledig drijft op vrijwilligers en weinig mankracht heeft besloot Klein Ikkink dinsdag tijdens een congres om zelf een actie op te zetten. Hij verzamelde de (openbare) mail-adressen van kamerleden die donderdag aanwezig zijn bij het debat over de vliegroutes in Den Haag. Hij kopieerde ze 500 keer en deelde die uit aan bezoekers van de bijeenkomst in Apeldoorn. Hij noemt zijn actie SOS. Dat staat voor 'de overheid Steelt Onze Stilte'.  Hij roept iedereen die bezorgd is over de situatie om uiterlijk donderdagochtend een mail naar het kamerlid (van de eigen partij) te sturen.

Veluwe